Egészségház - Budapest, XIII. kerület

Empátia. Talán e szóval kifejezett tervezői hozzáállás jellemzi leginkább, szinte minden eszközében az új Révész utcai egészségközpont épületét.

Építészetben ennek az inkluzív tervezés emberközpontú szemlélete felel meg, mely nemcsak kipipálja az akadálymentesség jogszabály előírta követelményét, hanem komplex módon, „észrevétlen” eszközökkel biztosítja egy tércsoport mindenki számára használhatóságát, az ott tartózkodás méltóságát. Ez a gondolkodás munka közben írta át a lakótelepi rendelő felújítását teljes átépítéssé, s nyilvánvalóan a megbízó érdeme is. E vezérgondolatból minden további teóriától mentes, praktikus természetű megoldások születtek.

A praktikum elve és Vizafogó utcáról-utcára változó képe miatt a ház nem keres kapcsolódást környezetéhez. A homlokzat sem egy sziklaszilárd elméleti koncepció elidegeníthetetlen eredménye, hanem a pszichés vonzerő funkcionális követelményét teljesítő csereszabatos elem. Ennek pedig puha „fadobozként” is megfelel a ház. Ugyanígy a szögtörések alkalmazása is az esztétikumot szolgálja: felvállalt formálás, amely az ingergazdagság, ezáltal a barátságosság eszköze. A keskeny szárnyak, közöttük a várókba is benéző zöld udvarok, az elkülönített rendeltetési egységek és egyenrangú bejárataik emberi léptéket adnak. A várókba felülről is bőségesen érkezik napfény, a gyermekekébe olyan grafika készült (Nagy Diána iparművész munkái), amely passzol a ház tisztaságához, s éppen ettől humoros, játékos.

 

Az „E” alakú tömeg tovább tagolódik három kiharapással, melyek meandervonalat rajzolnak ki, ez szándék szerint a várók kontúrjának felel meg, s a hosszú várók a tömegbe ékelődő, üveggel határolt tereket képeznek. A végleges alaprajzot azonban nem lehetett mindenütt a nagyvonalú kontúrok közé illeszteni, csak a homlokzaton következetes az elv. Nem egyértelmű így, hogy független rátétről, az alaprajzi rend egyszerűsített megjelenítéséről, vagy kompromisszumról van-e szó. A rendelő külső arcában, léptékében, térképzésében sikeresen valósított meg és mutat be egy ma még új tervezési módszert, elősegítve annak terjedését.

Az anyagot gyűjtötte: Nádasdi Zoltán

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Díj:

Adatok: