Óvoda és bölcsőde - Budapest

Budapest XIII. kerületi Önkormányzat a növekvő gyereklétszámra válaszolva meghívásos tervpályázat alapján Nagy Csabát, az Archikon Kft. tervezőjét bízta meg egy 75 férőhelyes óvoda, és egy 40 férőhelyes bölcsőde tervezésével.

  • vezető tervező: Nagy Csaba  -  Archikon Kft. munkatársak: Benedek Botond, Niszler Kata, Horváth Balázs, Mészáros Eszter
  • tervezés/építés éve: 2009/2010
  • fotó: © Bujnovszky Tamás

A 2011-es Média Építészeti Díj döntőjébe jutott épület két funkció nem jellemző, mégis logikus párosítása, a jogszabályok alapján ugyanis a bölcsőde a szociális, míg az óvoda az oktatási-nevelési kategóriába tartózik. A tervezők szándéka szerint megnyugtató a gyerekek számára, ha a már megszokott környezetbe térnek vissza az óvoda megkezdésével, ahol az udvaron ismerős arcokkal találkozhatnak.

A háromszintes épület a régi négycsoportos óvoda helyére épült, parkosított övezetben. Földszintjén a bölcsőde, az emeleten az óvoda, míg a pinceszinten a kiszolgáló funkciók vannak. A gyerekek szabad levegőn tartózkodásának fontosságát az udvarok számossága és azok méretei jelzik. Az épület mellett külön kapott helyet az óvoda és a bölcsőde játszókertje és az emeleten az óvodához külön teraszok is tartóznak. Az összefüggő épülettömböt így a bejárati udvar, a belső udvar és az emeleti udvarok törik meg.

Az óvodába és a bölcsődébe külön bejárat vezet.  Az emeletre egy jellegzetes, szabadon formált lépcsőn lehet feljutni, mely hívogató színeivel a bejárati tér kiemelkedő eleme. Az emeleten gyermekbarát, ívesen formált berendezési tárgyak fogadják az apróságokat. A belső tereket mindvégig vidám színek és finoman ívelt formák jellemzik.

Az óvodai csoportszobák mellett az emeleten egy fejlesztőszoba, orvosi szoba, szülői fogadó is elhelyezésre került, továbbá a logopédiai foglalkozásoknak is külön helyet biztosítanak. A bölcsődéhez szintén kapcsolódik egy fejlesztő szoba és egy tornaszoba is.

Az anyagot gyűjtötte: Biró Emese

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: