Mozgásjavító iskola - Budapest

A Mozgásjavító Iskolát mint intézményt még 1903-ban hozta létre Rothfeld Richárd, ami 1913-ban kapott helyet a Mexikói úton álló Medgyes Alajos tervezte épületben, majd az 50-es években átköltözött a Vakok intézetébe (terv: Lajta Béla, 1905-08). Az átalakítás azért volt szükséges, mert az épület már nem felelt meg a hatályos akadálymentességi követelményeknek.

  • felelős tervező: Csillag Katalin, Gunther Zsolt, Anthony Gall - 3h Építésziroda Kft.
    munkatársak: Baranyai Balázs, Barcza Gergely, Békesi Tamás, Horváth Roberta, Koós Krisztián, Milassin Gergely, Sallai Krisztián, Szabó Kinga, Pataj Orsolya, Tavaszi Tamás, Török Áron
  • tervezés/építés éve: 2004/2010
  • fotó:  © Csathó Csaba,  © Tapa Gergő
  • → az épület a “hazai középületek” térképen itt!

Az új épületnek a funkcionális kiegészítésen (diákotthon, oktatási, gyógypedagógiai, és óvodai helyiségek) túl feladata volt, hogy összekösse a Lajta és a Medgyes által tervezett épületeket és a meglévő lépcsős bejárat mellé akadálymentes alternatívával szolgáljon. Mivel a két épület között lakóházak álltak, a megoldást a hátsó homlokzatok előtt meghúzott tengelyre felfűzött hosszú épület jelentette.

 

A tervezők fontosnak tartották a régi Lajta-féle műemléki épület és az új beépítés kapcsolatát: azzal nem akarván konkurálni, a téglaburkolat vagy a karakteres formai jegyek átvétele helyett inkább kontraszt megteremtése volt a szándék, hiszen az új épület is "kordokumentum", így kerültek a monolitikus tömeg mellé az új beépítés fehér kubusai. Az épület belső udvarában színházterem helyezkedik el, amit a hosszanti oldalakon megjelenő nyílássorok kötnek össze az aulával és az étteremmel, az emeletre lakások kerültek. A belsőépítészet is élénk színeivel és egyszerű piktogramjaival a nyitottság, a kedvesség érzetét erősíti.

"A 20. század egyik meghatározó magyar építészéhez, Lajta Bélához az építészeknek némi személyes kötődése is kialakult – meséli Csillag Katalin. A Győr után Pesten is irodát nyitó 3h ugyanis az építész egyik főműve, az 1909-12 között emelt Vas utcai iskola szomszédságába költözött. A Mozgásjavító bővítésének első terveit még itt, a végleges terveket azonban már a Ferenc körúti új irodában dolgozták be. A munkába a kezdetektől bekapcsolódott az ausztrál származású, de húsz éve Magyarországon dolgozó Anthony Gall is, aki a Fővárosi Állat- és Növénykertben végzett munkájának köszönhetően a korszak hazai szakértőjének számít. Sajnos a jelenlegi fázisba a Lajta-féle főépület felújítása nem fért bele, de az építészek remélik, hogy a készen álló terveknek megfelelően előbb-utóbb ez is sorra kerül." (Kovács Dániel - hg.hu)

Az anyagot gyűjtötte: Péteri Zsolt

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Díj:

Adatok: