Mobilis kiállítási központ - Győr

 

Győr városa 2008 végén írt ki egy országos tervpályázatot egy új interaktív kiállítási központra. A program célja egy olyan épület létrehozása volt, mely a város felsőoktatásához és gazdaságához szorosan köthető tudományterületek bemutatására alkalmas. A pályázatot a Nagy Iván által vezetett mesteriskolás csapat nyerte meg.

A pályázat által meghatározott helyszín az egyetemi campus északi részén található addig üres terület volt. A szabálytalan négyszög alakú helyszínt három karakteresen eltérő terület övezi. Délre az egyetem derékszögű rendszerébe illeszkedő sportcsarnok van, míg észak felé családi házak hátsó kertje látható. Nyugati irányba a Mosoni-Duna holtágától elválasztó gát fut. Maga a tervezési terület a környezetéhez képest fél szintet lesüllyed.


Nagyobb térképre váltás

Az új épület a karakteres "ívháromszög" formálásával megpróbál a környező területekhez azonos mértékben, de semlegesen viszonyulni. Az alaprajzi forma a telepítési lehetőségeket meghatározó szerkesztővonalak közé feszül be. Az épületből kibújó négyzet alakú mag az egyetemi épületek raszteréhez igazodva erősíti az azzal való kapcsolatot.

Magát az épületet lábakra állított két szint alkotja. Az alsó szint a feltáró útról hídon érhető el. Az épület alá parkolók és egyéb kiszolgálófunkciók kerültek. A geometriai formálások által létrejövő feszültségek az egész épületet meghatározzák. A belső négyzetes magba került a két szint magas kiállítótér, ami felülvilágítókon keresztül jut természetes fényhez. A központi mag és az íves hártya között létrejövő területre került az előcsarnokon túl konferenciaterem, számítógéplabor, büfé, ajándékbolt, és egyéb kiszolgálások. Az emelet néhány kisebb termet leszámítva szintén egy összefüggő kiállítótér. A tetőterasz szabadtéri kiállításoknak ad helyet.

Az épületet a vertikális központi mag szervezi, ami végig kapcsolatban van az őt övező terekkel, így segítve az épületben való eligazodást. Az anyaghasználat, a megvilágítások milyensége, mennyisége és a színhasználat is egyaránt ráerősít a centrális jellegre.

Az anyagot gyűjtötte: Györgyi Máté

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Győr városa
  • Alapterület: 2 700 m2