ING székház - Budapest

ea113_N54_medium

A holland Erick van Egeraat építész és az ING Ingatlanfejlesztő Kft. kapcsolata nagy múltra tekint vissza. Az ING jóvoltából érkezett Egeraat hazánkba, és a Dózsa György utcai irodaház előtt már épített a cégnek irodaházakat az Andrássy úton (1992-1994) és a Paulay Ede utcában (1994-1997).

  • vezető tervezők: Erick van Egeraat, Z. Halmágyi Judit, Tiba János - EEA Budapest Kft.
  • építész munkatársak: Balajti Zita, Bálint Zsófia, Beczner Balázs, Benkő Ágnes, Bódi Eszter, Darko Kovacev, Grand Gabriella, Gutvill Zsófia, Gyüre Zoltán, Dr. Komjáthy Attila, Láncos Áron, Michael Rushe, Claire Booth, Földi Péter, Ginder Ákos, Michael Guzy, Király Zoltán, Molnár Bettina, Pablo Urango, Gaston Zahr
  • tervezés/építés éve: 2001/2004
  • fotók: © Kovalovszky Dániel, Civertan, Erick van Egeraat honlap, légifoto.com
  • → az épület a "hazai középületek" térképen itt!

EEA az ING Bank számára tervezett székháza a Dózsa György úton az utóbbi években kapott hideget-meleget mind a szakma képviselőitől, mind pedig a laikusoktól. Egy azonban biztos, a mai hazai kortárs építészet egy olyan épületével állunk szemben, amely a megosztósága ellenére is figyelmet követel magának.

A Dózsa György úti térfalból már messziről tekintve kitűnik a kifelé dőlő homlokzat. Az út túloldaláról szemlélve látható, hogy az irodaház hatalmas tömegét az építész három részre bontotta, így próbálta széttagolni az épületet akkora kisebb egységekre, amelyek a szomszédos villaépületekkel kapcsolatot tudnak kialakítani. A három tömeg homlokzatképzése hasonló, függőleges csíkok tagolják őket, amelyek három különböző felületű kő, sima üveg illetve mintás üveg váltakozásából állnak. A három tömeget előcsarnokok kötik össze, amelyek pontmegfogásos üveghomlokzatot kaptak. És végül egy utolsó rétegként, keresztül-kasul a tömegeket és előcsarnokokat horizontális irányban átszelő acélszalagok fogják össze az épületet.

Ezzel a nagyon hangsúlyos és kirívó homlokzattal áll ellentétben az oldalsó és hátsó oldalon az egyszerű vakolt, lyukarchitektúrás homlokzat, amelyet a síkugrásokkal, és a különböző ablakok variálásával próbál izgalmasabbá tenni az építész, azonban a főhomlokzathoz viszonyítva még mindig nagyon visszafogottnak hat.

Az építész a vele készült interjúban beszél a hitvallásáról: "a divattervezés és az iparművészet közelebb áll a mai élethez. A legtöbb építész az örökkévalóságnak tervez, és éppen ezért elfordul a mai élettől. Számomra a divat a világban való jelenlétem biztosításának egyik lehetséges módja. Hiszem, hogy csak akkor tudsz jó épületet tervezni, ha azok a jelenben is jók" (MÉ, 2004).  Erick van Egeraat szerint az átlagtól eltérő, a különleges maradhat csak fenn. Ezzel a kijelentésével feldobta nekünk a labdát, most már csak is a mi megítélésünkön múlik, milyennek állítjuk be az épületet, azonban az kétségtelen, hogy sikerült az ING-székházzal egy olyan épületet alkotnia, amellyel sokat fognak még a budapesti kortárs építészet kapcsán foglalkozni.

Az anyagot gyűjtötte: Nguyen Duc Minh

 

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: