Látogatóközpont és étterem - Pannonhalma

A Pannonhalmi Bencés Főapátság látogatóinak fogadására, a terület turisztikai fejlesztésének céljából 2006-ban a látogatóközpont és étterem megépítésére írtak ki pályázatot, ami ennek nyomán épült meg 2010-ben.

A Pannonhalmi Főapátság környezetében, a „Mons Sacer” a „szent hegy” mellett felépült látogatóközpont egyszerű tömegével, könnyed transzparens formájával kitűnően illeszkedik a tájba. Nem törekszik szimbolikus jelentéstartalmak építészeti közvetítésére, sem ünnepélyes megjelenésre, meghagyva az Apátság területének szakrális központi jellegét.

Az építést megelőzően a domb felületét aszfaltozott parkoló fedte lehetőséget nyújtva a látogatók fogadására. A pályázat fő célja a Kosaras domb egységes rehabilitációja volt, annak ismételten a tájba való illesztése. A központ a Skardelli György által 2003-ban tervezett fogadóépülettel szemben helyezkedik el, hosszú hasábként nyúlik el, kétoldalt üvegfelülettel nyitva a panorámára. Az épület kétszintes, alsó része a rendezett talajszint alatt található. A visszaépített domb tömegébe süllyed, elrejtve a fedett-nyitott parkolót és a csomagmegőrzőt. Szintén itt helyezkedik el a konferenciaterem, lehetőséget teremtve arra, hogy az épület különböző típusú egyházi és világi rendezvények helyszíne legyen. A tájban csak a felső, éttermi rész jelenik meg transzparens üvegfelületével, ami egy 200 m²-es pihenőterasszal egészül ki a domb zöld felületén.

Az étterem hosszanti hasábja kijelöli az Apátsághoz vezető utat, visszafogott jelzésként terül el a látogatók számára. A kortárs épület remekül illeszkedik a műemléki környezetbe, egyszerű formavilága őrzi a harmóniát a környező épületekkel és a tájjal.

Az anyagot gyűjtötte: Rainer Anna

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: