Északi Klotild Palota - Budapest

A Ferenciek tere Budapest belvárosának meghatározó eleme. Itt magasodnak Habsburg Klotild Főhercegnő megrendelésére épült iker bérpaloták, amelyek 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján készültek el. A paloták a Szabad sajtó útra szimmetrikus telekkel, alaprajzzal, homlokzattal rendelkeznek, ennek köszönhetően az Erzsébet-hídhoz közeledve elegáns kapuként viselkednek.

Az adott korhoz képest rendkívül újszerű szerkezeteket használtak: az alsóbb szintek műkő burkolatú acélpillér tartószerkezettel rendelkeznek; a házba elsők között építettek be liftet (Otis), Róth Miksa műhelyében készült ablakokat használták a kivitelezés során. A magas minőségű neobarokk építmények 1977 óta műemléki védettséget élveznek.

A Klotild Paloták északi „nővére” a Magyar Posta Zrt.-től olasz kézbe került 2002-ben (a déli önkormányzati tulajdon lett).  A fejlesztői szemlélet alapján felismerték a kedvező lehetőségeket az épületben, majd meg is kezdődhetett az extra minőségű, igényes felújítás. A rehabilitációs folyamat lebonyolításával a Mérték Építészeti Stúdió-t bízták meg. A megrendelői szándéknak és a műemlékvédelmi követelményeknek köszönhetően a Palota visszakapta eredeti küllemét, szerkezeti rendszerét. Az alsó szinteken kiszolgáló helyiségek és különböző szolgáltatások kaptak helyet (üzletek, étterem, tárgyalók), a felső emeleteken 102 darab szállodai szoba van. A tetőteraszról és a saroktornyokból megcsodálható a lenyűgöző budai panoráma.


View Larger Map

A kortárs kiegészítések kontrasztot biztosítanak a régi és új elemek között. Az átriumos tér felületein semleges világos kőburkolatot használtak. A körfolyosó nyílásai megőrizték az eredeti ritmusukat, de letisztult formában köszönnek vissza. A korhű ornamentális részleteket érzékenyen közelítették meg a tervezők, fehér színnel homogenizálták a neobarokk, helyenként szecessziós elemeket, így egységes felületet kaptak.

A Buddha - Bar Hotel brand-je nagymértékben befolyásolta a belsőépítészeti megjelenést, az ötcsillagos hotel jellemző színei a vörös, fekete és arany. Hangulatát tekintve erőteljes keleti hatást imitál, ami nem mindig hiteles.
A hosszadalmas rehabilitáció méltó színvonalon zajlott, melynek eredménye 2012 júniusától megtekinthető.

Az anyagot gyűjtötte: Nagy Bianka

Publikációk:

internetes:

Adatok: