Apróka bölcsőde - Zsámbék

A bölcsőde Zsámbék külterületén, semleges architektúrájú területen, a Turi Attila által tervezett Tündérkert óvoda melletti telken található, amely épület meghatározó alakító elem volt a tervezés során. A tervezők különböző építészete szépen egészíti ki egymást ebben a környezetben, új építészeti minőséget jelenítve meg a területen.

Turi Attila épülete egy centrális udvar köré szerveződik, melyet négy oldalról vesz körbe egy-egy tömeg. Ehhez igazodva Földes László és csapata szintén egy kerengő köré szervezte a térsort: az utcai oldalon a kiszolgáló funkciókkal, a belső udvar két oldalán végigfutó egy-egy szárnyban pedig a foglalkoztató szobákat, és a hozzájuk közvetlenül kapcsolódó helyiségeket helyezték. A kerengőhöz kapcsolódik még egy központi többcélú tér, így az intézmény alkalmas a baba-szülő programok szervezésére is.

 

Az épület léptékéből fakadóan az udvar negyedik oldala a kert felé nyitott, ám a kerengő oda is befordul, elhatárolva azt az óvodától, és így egy szimbolikus atmoszférájú és kellemes mikroklímájú teret hoz létre a közepére ültetett fával. Ez a tér tökéletes a gyerekek számára a forró nyári napokban a kinti játszásra, vagy éppen altatásra, és egyben elegáns megoldás a megfelelő klíma kialakítására is gépészet alkalmazása nélkül. Ez utóbbi szempont különösen jellemző Földes László építészetére, és a szűkös Európai Uniós pályázati forrásból finanszírozott költségvetésnek köszönhetően itt is az előtérbe került.

Az épület funkciójából következően vizuálisan a játékos formák és színek a meghatározók: a klinkertégla burkolat lapjainak különböző árnyalatai, a hullámzó tetőlemez (ami az épület belsejében is látható), valamint a gyerekek kilátása érdekében szokatlanul osztott üvegfalak, melyeket helyenként színes MDF lapok tagolnak. Az épület a gyerekekre lett szabva, így számukra itt játszani igazi élmény, felfedezés lehet.

Az épületet tökéletesen jellemzi az építész kijelentése, miszerint „az a jó építészet, ami annyit akar elérni, amennyit lehetséges" (építészfórum).

Az anyagot gyűjtötte: Dőry Bálint

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

díj:

Adatok: