A Kopaszi gát 14 vendéglátó épülete - Budapest

A Lágymányosi öböl környékét az 1838-as nagy árvíz után kezdték el átalakítani. Először a Gellért-hegytől délre építettek töltéspartot, ezzel kihasítva a Lágymányosi tó öblét a tölcsérszerűen kiszélesedő Dunából. 1870-ben készült el az úgynevezett Kopaszi párhuzammű, majd az északi vonal mentén elkezdődtek a feltöltések, és fokozatosan kialakult a mai állapot.

2004-ben Kopaszi gát térségének tulajdonosa nagyszabású ingatlanfejlesztésbe kezdett a területen. 2006-ban a XI. kerületi Önkormányzattal közösen írt ki országos, nyílt építészeti ötletpályázatot. Ez után nyerte el a megbízást a T2a építész iroda Turányi Gábor vezetésével. A kiemelt megvételt nyert Váncza László és Szécsi Zoltán a vízirendőrség épületét tervezhette meg.  A beruházás jellegéből és léptékéből adódóan fontos szerepet kapott a tervezésben terület rendezéséért felelős Garten Stúdió Kft. is.

Nagyobb térképre váltás

A beépítés első ütemében így 15 új épület valósult meg a Kopaszi gát majd' egy kilométer hosszú keskeny félszigetén. A területre érkezve elsőként a vízirendőrség és vízibusz-megálló épületét látjuk meg, majd tovább haladva nyílegyes sétányt látunk, melynek öböl felőli oldalán 14 - a T2a építész iroda által tervezett - vendéglátó- és szórakoztatóhely pavilonjai kapnak helyet. Mivel az egyes épületeknek nem voltak konkrét megrendelői, nagyon szabadon lehetett kezelni a feladatot. Közvetlen előképként tekinthetjük a 60-as évek balatoni nyaralóépítészetét. A koncepció lényege egy szerkezeti váz (acél) felöltöztetésének variálása (fa burkolat). Ezt a játékosságot erősíti a 3 kisebb léptékű épület erőteljes színe. Ezek színezett műanyag/műgyanta elemekből épülnek fel.

"Azt találtuk ki, hogy egy csontvázat (szerelt acélszerkezetet) különböző ruhákkal öltöztetünk föl. Zakót, kardigánt, öltönyt, anorákot, bikinit és színes inget adunk a meztelen csontvázra. (…) Az építészeti konvenciókat fölrúgva, hasonló funkciókat különböző homlokzatokkal láttunk el, tizennégy épületet terveztünk egyhuzamban. Szokatlan metódus szerint, nagy szabadságfokkal dolgoztunk, és játszottunk." (Turányi Gábor)

Annak ellenére, hogy az új park nehezen megközelíthető tömegközlekedéssel, az emberek kezdik benépesíteni, láthatóan mindenki szívesen időzik itt.

Az anyagot gyűjtötte: Klenk Blanka

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Díj:

Adatok: