Debreceni Egyetem Oktatási Központ és Könyvtár - Debrecen

A Debreceni Egyetem Társadalomtudományi és Egészségtudományi Oktatási Központ és Könyvtár az Oktatási Minisztérium megbízásával jött létre. A cél az volt, hogy az egykori laktanya helyén egy több karnak helyet adó egyetemi telepet alakítsanak ki. Pályázat útján a REÁLTERV Kft. és a GAUFF Budapest Kft. és a Teamajor Kft. alkotta konzorcium nyerte el a tervezési megbízást. Az építési terület több mint 0,8 hektár méretű, melyen közel 3350 négyzetmétert építettek be.

  • építész tervező: Kálmán Ernő DLA, Major György DLA - REALTERV Építésziroda Kft.
  • építész munkatársak: Albrecht Beáta, Balogh Csaba, Novák Róbert, Simon Mónika, Ruják Eszter, Hámori Máté, Lasztóczi Péter, Ükös Tamás, Bodnár Zsuzsa, Berecz Tamás, Katók Edit, Hoffman Tamás
  • építés éve: 1999-2001/2001-2002
  • fotó: © Häider Andrea, Kálmán Ernő, Major György
  • → az épület a "hazai középületek" térképen itt!

A funkciót figyelembe véve a csend és a nyugalom megőrzése kiemelten fontos volt. A kifejezetten nyugalmat igénylő helyiségeket úgy helyezték el, hogy távol essenek mind a külső, mind pedig a belső zajforrásoktól. Az öt önálló, eltérő funkciójú és struktúrájú, de átjárók segítségével összefüggő mű egy T-alakú létesítményben vált egységgé. Az épületegyüttes gerincét képező oktatási szárny a Közgazdaságtudományi Kar már meglévő épületének hossztengelyére merőlegesen épült meg. Főhomlokzata egyetlen zárt fal, melyet csak a bejárat két zömök oszlopa tagol. Az északi udvarban az ovális, két előadótermet magába foglaló tömeg kapott helyet, mely tolmácsfülkék segítségével alkalmas külföldi tanárok, professzorok meghívására és konferenciák szervezésére is.

Párjaként a déli udvarban kialakult az új, kör alaprajzú könyvtár. A könyvtár rotundaszerű tömegét töretlen palástfal veszi körül, csak a földszinten található gazdasági irodák és kiszolgáló helyiségek nagy üvegfalai nyílnak erre. Az első emeleti nagy olvasóterem és a három galériaszint megfelelő megvilágítását a rácsostartós tető alatt húzódó szalagablak biztosítja. Az épület körüli terep lesüllyesztésével a mintegy 170 ezer könyvtári egységnek helyet adó raktár homlokzata is feltárul.

Az épület ennek ellenére szűkszavú: a forma önmagában válik utalássá. A funkció, a forma és a részletképzés egységet alkot. A kapuépítmény és rotunda mellett a klasszikus tisztaságot tükrözi a geometrikus alaprajz is: a T-forma által kijelölt területeket egy- egy íves alaprajzú épület ellensúlyozza.

Az anyagot gyűjtötte: Katona Flóra

Publikációk:

Internet:

Nyomtatott:

Adatok:

  • megrendelő/építtető: Oktatási Minisztérium és a Debreceni Egyetem
  • alapterület: 1760 m2