Tisza(p)art Mozi - Szolnok

A régi mozi épületet Böhm Henrik és Hegedűs Ármin tervezte 1930-ban. Eredetileg a zsidó hitközség kultúrháza volt; az utcai szárnyában ma is működik az imaterem. Az U alakú épület nagyobb, hátsó traktusát az 50-es évek végén filmszínházzá alakították.

  • tervezők: Álmosdi Árpád, Csendes MónikaÁrtér Építész Műterem Kft.
    belsőépítész: Kovács József Gábor
  • tervezés/építés éve: 2004/2004-2005
  • fotó: © Álmosdi Árpád, © Illyés Csaba

A régi mozi nemcsak fizikailag szorult felújításra, hanem a környezetével való kapcsolata is kérdéssé vált. Egyik oldalról a mór-eklektikus zsinagóga, másik oldalról a romantikus stílusú plébánia, illetve a 60-as években épült iskola határolják. A funkció rendhagyósága a szomszédos épületektől teljesen eltérő építészeti magatartást kívánt.

 
Nagyobb térképre váltás

A hozzáépítés tárgyként ékelődik a meglévő tömegek közé. A tervezési program egy új előcsarnokra és két mozi teremre, illetve a szomszédos plébánia építészeti identitásának tisztázására terjedt ki. A funkció kibővítésével a vetítők rendszerét és a közlekedést is át kellett alakítani. A korábban a központban elhelyezkedő vizesblokkokat a pincébe költöztették, így egy tágas előcsarnok valósulhatott meg, egy külső teraszkapcsolattal, ahová a kávézó is kiköltözhet. A különböző szintek összekötésére egy szerelt szerkezetű lépcsőmagot terveztek, amelynek galériaszintjén helyezték el a kisterem gépházát.

A megnyitások kialakításánál is a környezetre való reagálás igénye fogalmazódott meg: A zsinagóga felé egy kirakatszerű nyílást alkalmaztak, a mögötte rejlő kisterem így egy falmérető tolóajtó segítségével, multifunkciós térré alakítható. A burkolati elemek csatlakozását kihasználva, keskeny, vonalszerű nyílások jöttek létre, amelyek éjszaka a belülről kisugárzó fény hatására érdekes perforációként jelennek meg a homlokzaton, akár a filmszalag szélén a lyukak.

Az anyagot gyűjtötte: Szabó Anna

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: