Csörsz utcai sportközpont - Budapest

Meghívásos tervpályázatot követően épült meg Turányiék sportközpontja (további meghívottak voltak: MCXVI, Kaszás Károly, Ferencz István) – a tiszta szerkesztésű, derékszögű alaprajzi világát izgalmasan megtört geometriájú hatalmas réz tető borítja.

A Csörsz utcáról bevezető passzázs választja el a két fő részt, az uszodát és a sportcsarnokot. Mindkét egység főbejárata erről a jól artikulált köztes térről nyílik, amely ugyanakkor a városi tér és a mögöttes szabadtéri sportpályák könnyed átkötését is adja. A harmadik fő egység, a fitneszrészleg közvetlenül az utcáról (is) megközelíthető, a passzázs szintje alatt azonban az egész épület több szinten össze van kötve.

Az alaprajzi szerkesztés egyszerű és tiszta: két azonos méretű téglalap, egyik a lelátókkal is rendelkező tornateremé, a másik a csatlakozó funkciókkal L-alakban körbevett uszodáé. A közlekedő rendszer világosan megjelenik: mindkét rendszerben tisztán válnak el az utcai cipős és a tiszta (mezítlábas/tornacipős) zónák.

A t2a építészei a tetőnél adnak igazán formát az épületnek. Szeszélyesen hullámzó, változó méretű, szinte véletlenszerű elhelyezkedésűnek tűnő síkok alkotják a hatalmas rézlemez fedést, ami dekonkstruálja az alsó szintek kubusait. A Csörsz utcáról nézve az épület inkább tűnik tört kagylódarabok sorának. Egyes rézsávok összekapcsolódnak és folyamatos síkot alkotnak, mások felnyílnak hogy a bevílágítást biztosító függőleges üvegfelületeknek biztosítsanak helyet. A tető rézburkolata az oldalhomlokzatokra is lefolyik – a belsőben az acélszerkezet és a gépészeti szerelvények burkolatlanok.

Az anyagot gyűjtötte: Lőcsei Gergely

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Budapest-Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat
  • Alapterület: 11.800 m2