ALDI, Tűzoltó utca - Budapest

A ferencvárosi Liliom - Tűzoltó utcai kereszteződésben található a hajdani lovarda épülete, mely 1845-46-ban épült a Mária Terézia laktanya részeként. 2010-ig bezáróan elhanyagoltan és üresen állt helyén (korábbi tulajdonosa, a BÁV kiköltözése után, aki a csarnokot bútorraktárként hasznosította), mikor az ALDI élelmiszer áruház vásárolta meg a telket a helyi védettség alatt álló épülettel.

  • vezető tervező: Kendik Géza - Stúdió A4 Iroda Kft. építész munkatársak: Dóczy Viktória, Veszelik Péter, Salamon Dániel, Horváth Kristóf
  • a tervezés/építés éve: 2008-2009/2010
  • fotó: © Biczó Gabriella, © Bujnovszky Tamás

Az új tulajdonos célja az értékmegkőrzés jegyében, a „fenntarthatóság helyett megtarthatóság” felkiáltással, a rekonstrukció és az eredeti épület lehető legnagyobb részének megőrzése volt. A cél elérése kompromisszumokkal járt, mint például a 1030m2-es eladótér, amit a többi áruházhoz képest csak harmad akkora árufeltöltő területtel rendelkezik. Kezdeti nehezítő körülményként jelentkezett, hogy a terület eddig is zsúfolt volt, és elegendő kereskedelmi egységgel rendelkezett. „Nem az a kérdés, mit csinál az építész, hanem hogy mit nem! Kompromisszumokat vállalni kell, de olyat, amiben nem hiszek, nem rajzolok le.” - mondta a tervező.

Az építész megőrizte az egykori lovarda szerkezeti felépítését: földszintes, acél tartószerkezetes csarnok maradt; tízezer kevert sárga-piros téglát cseréltek ki a felújításkor. A „doboz a dobozban” elvet követve a vízelvezetést az épületen belül oldották meg, az ereszcsatornák homlokzat mögötti elhelyezésével. Ezzel az érzékeny gesztussal nem csak a homlokzat, hanem a tető is elkerülhette, hogy a gépesítés kirakatává váljon. A helyi lakosok lelkesen fogadták az új áruházat, örömmel vették, hogy a lovarda épülete megújult.

Az épület 2010-ben a Média Építészeti Díja 2010 verseny döntőse lett, 2011-ben Építőipari Nívódíjat kapott. A sikereken felbuzdulva az ALDI áruház további épületrekonstrukciókat is megvalósított, például Újbudán, ugyancsak egy volt ipari épületben, vagy a hajdani Kossuth moziban.

összeállította: Kun Zsófia, Paskó Norbert János

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok:

Díjak:

  • Média Építészeti Díja verseny döntőse, 2010
  • Építőipari Nívódíj, 2011