Szemere Pál Általános Iskola - Pécel

Az iskola a város központjában található. Valójában nincs utcai képe az új létesítménynek, el van dugva egy 19. századi kúria, és a II. világháború előtt épült egyházi iskola mögé. A legfontosabb és meghatározó szomszéd a barokk kori műemlék, a Ráday család kastélya. 

  • vezető tervező: Ekler Dezső  -  Ekler Építész Kft. munkatársak: Boczkó Ákos, Szcuka Attila, Szögi István
  • tervezés/építés éve: 2002/2006-2007
  • fotó: © Kalló Angéla, © Tulok András

Az iskola kompozíciós egységet képez a kastéllyal. Emeletes könyvtári-tanári szárnya a kastély középrizalitjának a közös udvarok megtükrözött párja. Hosszanti szárnyai a kastély szárnyait folytatják. A sárga épületnyúlványok kiszaladnak a lejtőre, s elemelkednek a földről. Alattuk át lehet sétálni, mint egy híd alatt. A kert, amely az egyházi iskola leválasztása után csonkán megmaradt, így egyben látható és használható.

Nagyobb térképre váltás

Az iskola belső tereinek színezése a hét emberi csakra hagyományos színeit idézi. A főbejárattól indul a vörös padló, amely az első, az úgynevezett gyökér-csakra színét hordozza. Mint vörös fonál fut végig az épületen, s az osztálytermekhez vezeti a nebulókat. A második csakra színe a narancs, itt az étkező színe. A köldök-csakra sárga színét a dél felé nyíló műhelytermek kapták. És így tovább: az épület szívében az aula minden felülete a szív-csakra zöldjét érdemelte, ez nyugtatóan hat a gyerekekre. A kommunikációért felelős ötödik csakra, a torok-csakra kékjét a hátsó lépcsőház kapta az úgynevezett nyak-tagban, amely külön bejáratot is rejt, és a régi épülettel teremt kapcsolatot. A korona-csakra ibolya színét és fehérjét a legfelsőbb osztályok és a művészeti termek kapták, az épület kert fölé nyúló konzolos végében.” - Ekler Dezső honlapjáról;

Az anyagot gyűjtötte: Lőrincz Anna

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: