Kacsa utcai irodaház - Budapest

A budai Gyorskocsi és Kacsa utcai saroktelken épült kisméretű irodaház kitűnik, mégis belesimul a környezetébe. Két eltérő méretű és helyzetű tömegre van bontva, melyeket a föld alatt 3 szintnyi mélygarázs köt össze, vizuálisan pedig a téglaburkolat és a téglalap alakú ablakok és még valami más, a csak érezhető összetartozás.

A két épületrész közti hasadékban, már leszakadva a utcáról lehet bejutni a vörös tömbökbe. A két kubusnak különböző a hangulata: a kisebb jelzőbástyaként áll, de mégis kis tömegjátékával, csipkézett saroktégláival játékot csempészve a szigorba kijelöli az utcasarkot, a nagyobb, feszes ritmusú ablakaival és geometrikus szerkesztettségével, kicsit elmozdítva a homlokzatot a járdavonaltól, rávezet a bejáratra. Mindkettő teljesen alkalmazkodó a szomszédjához, mégis egyedülálló a zártsorban.

A nagyobb tömeg egy hatszintes téglalap hasáb, tisztán, visszafogottan, gazdaságosan szerkesztve. Az irodaterek az utca felé nyílnak meg hosszú ablakaikkal, a belső traktusban, a zárványkert felőli tűzfalra szorulnak rá a kiszolgáló helyiségek, a folyosó és a hátsó sarokba a függőleges közlekedési mag. Az általános alaprajz csak a legfelső emeleten változik, amiről a tetőterasz tehet.

A négyszintes tömb merőben változatosabb nagy testvérénél. Bár a belső oldalra feszülő lépcső-lift kombó következetesen alkalmazkodik a szerkesztett rendhez, ez megtörik az utolsó, mondhatni galériaszinthez, ahova már csak egy egykarú lépcső vezet fel, az is más helyen. Ez a törés a tömegben is megjelenik, az oka is megvan: a szomszéd műemlék-lakóházhoz való tisztelet. A lapostető egyedül itt vált félnyereg tetőre, egyező párkánymagassággal a mellette álló házhoz. Ez a viselkedés az irodaházat is élőbbé teszi. A földszinti sarkon egy kávézó kapott helyett, fölé konzolosan kinyúlva az építtető által használt irodák emelkednek, szintenként változó tereikkel.

„A Kacsa utcai Tomay-ház eszköztelenül és példás visszafogottsággal mutatja meg a mai magyar valóság szebbik arcát.” (Török Tamás - Nem a gránit; Építészfórum)

Az anyagot gyűjtötte: Kurucz Olívia

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Beruházó: Elektro-coop Kft.
  • Alapterület: telek terület: 536 m2; bruttó szintterület: 2110 m2