A Lauder Javne Óvoda új szárnyépülete - Budapest

A Lauder Javne Óvoda új épületszárnya leemelte a terhet a helyhiánnyal küzdő eklektikus villaépületről, ezzel kellemes új tereket adva az óvodások fejlődéséhez. Szokolyai Gábor és csapatának terve egy elegáns tömbként simul a terepbe és a meglévő épülethez.

  • vezető tervező: Szokolyai Gábor - MCXVI Építészműterem Kft.
  • építész munkatársak: Demeter Ágota, Herczeg László, Pintér Tamás
  • kert- és tájépítész munkatárs: Bán Karolin
  • üveggrafika: Imre Katalin
  • a tervezés/építés éve: 2012-13/2014
  • fotó: © Danyi Balázs

Az új épületrész „L” alakú tömegének a régi épület felé eső végén van az intézmény új bejárata, ezzel megszüntetve a történeti épülethez méltatlan, a cselédbejárón keresztül vezető bejutást. Az épületbe lépve egy aulába jutunk, amin át betekinthetünk egy belső játszótérre. Erre fűződik fel a folyosó, amin keresztül a két épületet összekötő nyaktagon át, régi helyiségekbe juthatunk.  Az épület egyben támfal és térfal is. A régi épület szintjét  továbbvivő, Bán Karolin tájépítész által tervezett belső udvart körbeölelik a csoport szobák, illetve a kiszolgáló helyiségek. Így egy zártabb, intimebb játszóteret kaptak a gyerekek. A terep sajátosságait kihasználva az ez alá kerülő szint önálló megközelítésű, ide kerültek az irodák illetve az oktató helyiségek.

Az alsó lábazati szint sötétszürke burkolatot és az óvoda előtt elterülő játszótér felé nagy ablak felületeket kapott, így sok fény jut be az alsó szobákba. Erre a sötét alsó sávra emelkedik az inverz módon fehér burkolattal ellátott felső szint. A fal elé helyezett fehér kompaktlemezből készült lamellák biztosítják az árnyékolást, ugyanakkor az épület nézőpontjától függően hagynak betekintést, vagy épp rejtik el sejtelmesen az óvodai csoport szobák ablakait. A belső udvarra néző homlokzatokon az utcaival ellentétben fordítva jelennek meg a külső gesztusok. Az udvart a belső térrel összekötő folyosó üvegfelülete szintén fehér lamellázást kapott, illetve a folyosó átmeneti térbe forduló közlekedőjének falára is fehér burkolat került. Erre a fehér sávra fut rá fentről az épület zöldtetőjének attikájáról  induló fekete fém burkolat.

Az új szárny szigorúnak ható fekete-fehér tömegét az üvegfelületekre került üveggrafika töri meg. Az Imre Katalin által tervezett olajleveles mintázat egy kis játékosságot csempész bele a tiszta építészeti vonásokba.

Az anyagot gyűjtötte: Kiefer János

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • megrendelő/építtető: Világi Zsidó Iskola Alapítvány
  • alapterület: 768 m2