Oremus Borászat - Tolcsva

Tolcsván, műemléki környezetben (Kurucz-kastély, Stépán kúria) épült meg 2001-ben a Tokaji Oremus Kft. borászata. A spanyol tulajdonos, az Alvarez család nem a zöldmezős beruházást választotta, a régi és új épületek harmonikus egységére tartottak igényt.

A helyszín egy meredek lejtésű domboldal, ebből egyes helyeken 12m-es szintkülönbség is adódott. Ezt a kellemetlen helyzetet az előnyére fordította a tervező, hisz a beépített technológia jó része a gravitációra épül. Az Oremus társaság gondolkodására jellemző, hogy az évszázados történelemmel rendelkező tokaji borvidék patináját modern köntösben és modern technológiával ötvözze. Ez a vezérelv az épület kialakításánál is jól megfigyelhető. Az épület mind anyagában, mind formavilágában reflektál környezete architektúrájára, például a homlokzaton használt különböző színű és típusú, vulkáni eredetű kőburkolatokkal, vagy a környékre oly jellemző háromszög alakú oromzatos pincehomlokzat újragondolásával.

Ilyen homlokzati elemeknek a sokszorozásával jött létre az érlelő és erjesztő tér ritmusos tömege, melyet a súlypont hangsúlyos toronyszerű épülettömbje tör meg. A már említett homlokzatburkolatok színbeli, méretbeli és anyagbeli játéka különösen szép, míves hatást kelt.  Az épület egész megjelenése szervesen illeszkedik a domboldal és a környező hegyek világához.

Nem csak a külső, de a belső kialakítás is figyelemre méltó. A nagyobb terek, így a palackos érlelő és erjesztő tere valamint a traktorszín is a pincéket idéző donga boltozatot kapott. Ezeket látszóbeton oszlopok tartják, melyeknek rendszere a homlokzaton is érzékelhető a megjelenő támpillérekben.

 A beépített technológia minden részlete szándékosan látható, sajátosan összemosva a borospince szakralitását és az ipari precizitást, ezáltal is tovább erősítve a pincészet ars poeticáját.

Az anyagot gyűjtötte: Varkoly Márton

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

díj (radiusbs.hu):

  • 2001 Építőipari Nívódíj
  • 2001 Beton és Vasbeton Építési Díj

Adatok:

  • építtető: Tokaj Oremus Kft.
  • alapterület: 4000
  • az épület linkje a tervező honlapján: Radius B+S Kft.