SOTE Elméleti Orvostudományi Központ - Budapest

Az épület tervezett városépítészeti tengelyek vonalában található, zártsorú beépítésű területen; a tömegképzés és a homlokzatok a korábbi telekstruktúrára utalnak vissza. A Tűzoltó utcai hosszú homlokzatot az aula kelet-nyugati irányú gerince bontja meg; a Vendel utca felőli homlokzat a három iskolaépülethez igazodik, a déli homlokzat a tömbbelsőre néz.

  • vezető tervezők: Noll Tamás, Madzin Attila - M-Teampannon Kft; projektépítész: Hidasnémeti Máté; építész munkatársak: Kile Ágnes, Légár Ágnes, Szűcs Zsófia, Zahorán Gábor
  • belsőépítészet: Csavarga Rózsa
  • a tervezés/építés éve: 2003-2004/2007-2008
  • fotó: © Vargha János

Az épület második ütemeként a Gyógyszerésztudományi Kar intézetei fognak megépülni az aula és a Thaly Kálmán utca között. A központnak két bejárata van: a Thaly Kálmán utca és a Vendel utca sarkán kialakuló térről és a Tűzoltó utca felől, így a későbbiekben a Klinikák metróállomás felől tervezett passzázson át is elérhető lesz.

A funkciók vertikálisan tagolódnak, megközelíthetőségüket az áttekinthetőség, az ellenőrizhetőség és a fokozatosság elve határozza meg. Az üvegfalas, üvegtetős négy szint magas aulához kapcsolódnak az előadók, az oktató és konzultációs termek, internetező helyek, kiszolgáló helyiségcsoportok. Kettős felvonók és lépcsőházak vezetnek a 3 szárnyban lévő 5 elméleti intézethez, az intézetek adminisztrációs, igazgatási és oktatási helyiségei a középfolyosós hosszanti épülettraktusokban kaptak helyet. Az étterem-konyhaüzem a Tűzoltó utcai szárnyban van, a kapuáthajtó által leválasztott területen külön kertkapcsolattal. Az épületben található még egy sportkomplexum és az SPF állatház.

Az alaprajz puritán, szigorúan szerkesztett vonalait követik a képzőművészeti alkotások és azok anyaghasználata is: Örkényi Antal anyagában színezett, önterülő beton padlóburkolat tervezett az aulába, az üvegtetőről Molnár J. Iván által tervezett, színes, zászlószerű elemek függnek változatos rendben. A tér mobil paraván rendszerekkel kiállításra alkalmassá tehető.

az anyagot összeállította: Hutter Mária

Publikációk: internetes:

nyomtatott sajtó:

adatok: