BME Sportközpont - Budapest

A BME 40 éves "ÉL" jelzésű laborépületét részlegesen átépítve  jött létre a több mint 3000 m2-es sportkomplexum. A fejlesztés két ütemben történt: 2012-re készült el a csarnoktér és az emeleti edzőtermek, a 2014-ben további csoportos testmozgásra alkalmas tereket alakítottak ki az alagsorban. A terveket Szabó Levente és tervezőcsapata, a Hetedik Műterem készítette, az eredeti épület Nagy Elemér (KÖZTI, 1974-75) nevéhez fűződik.

Az épület Bertalan Lajos utcai homlokzata alapján nem is gyanítanánk a bent  rejlő mozgalmas életet. A belső térből kikúszó és oldalhomlokzatra tapadó fekete szálcement burkolat és a kényelmes nyersbeton lépcső azonban csalogató,  befelé invitálja az arra járót.

Az ajtón belépve új világba csöppenünk: az élénk színek, dinamikus terek és az egységes belső design illik a funkció mozgalmasságához. A belső folyosó és a nagy belmagasságú kosárlabdapálya között nagy üvegfelületek engednek átlátást, ugyanez a transzparencia érhető tetten a felső szint és a csarnoktér valamint az alagsor aerobik- és squashpályái és folyosói között. A sportcsarnok belső burkolata natúr farács, amik kellemes kiegészítései a néhol hófehérre, feketére vagy élénk színekre festett falaknak és padlónak.

A funkciót illetően telitalálat volt a campus közepén megvalósított az új sportközpontot: legyen szó órarendi testnevelés-óráról vagy egy közös esti edzésről, az épület maximálisan kielégíti az idelátogatók igényeit. Pontos építészeti programjával és józan, karakteres belsőépítészetével a Sportközpont a fenntarthatóságra és újrahasznosításra is remek példa .

összeállította: Marxreiter Adrienne

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

Díjak:

  • Pro Architectura Újbuda Díj, 2012