„Pipacs” Audi Fórum rendezvényközpont - Győr

„Pipacs” névre hallgat a 2003-ban átadott Audi Hungária Fórum épülete, mely tavasszal az üdezöld pázsittal és a fenyőfákkal a hátterében valóban úgy fest, mint a névadó virág. A multifunkcionális kerti pavilon igényét a nagy múltú autógyártó cég leányvállalatának folyamatos bővülése és presztízsnövekedése hívta életre. Szükség volt egy helyre, ami a márkához méltó megjelenéssel bír, alkalmas konferenciák, sajtótájékoztatók, és egyéb rendezvények lebonyolítására, ugyanakkor függetleníthető az autógyár napi rutinjától.

A Haász István képzőművész munkáiból ihletett szoborszerű forma kívülről funkcionalista, gyakorlatilag egy rámpa, mely lehetővé teszi a legújabb Audi modellek bemutatását a gyár vendégeinek. A tömeg látványa dinamikus, folyamatos mozgás közben fedezhető fel, miközben a gyorsulás-lassulás élményét nyújtja. A szerkezet anyaga a vasbeton, a lehető legegyszerűbb és legfinomabb részletképzéssel, érzékelhető a hasonlóság egy autó karosszériájával. Ugyanez a párhuzam a belső térben is felfedezhető, mindent a technika ural, akárcsak egy gyártósorról újonnan legördülő Audi TT belső világában. A rendezvénytér falai kettősek, magukban rejtik a sötétítő szerkezeteket és a válaszfalakat, melyekkel pillanatok alatt hangtalanul akár négy részre is felosztható a tér.

A természetes megvilágítás a gyár felé forduló hatalmas egybefüggő nyíláson keresztül történik, így a rendezvények hátterét a többi épület sziluettjének látványa adja. Ezen kívül egy viszonylag kicsi, de üvegfelülettel a kert felé kiterjesztett előtér, egy vizes helyiség és egy földbe süllyesztett gépészeti helyiség kapott helyet az épületben. A belső terekről összességében elmondható, hogy semmilyen formában nem hordozzák a rámpás kialakításból adódó téri játékokat, ami megkérdőjelezhetővé teszi a formaválasztást. Ugyanez a helyzet a pavilon színével, lehetett volna kék vagy akár sárga is, de a választás végül egyfajta gesztusként a gyári munkások egyenruháinak élénkpirosára esett. A bizonytalanságok ellenére az épület bizonyít, és ami különösen érdekes, hogy az önmagában természetellenes megjelenésének ellentmondva a köznyelvi nevét kiérdemelve példaértékűen illik a környezetébe. (Az épülettel szemben található a szintén a 3H által felújított Audi irodaépület.)

Az anyagot gyűjtötte: Szepesi Róbert

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

 Adatok: