Krisztus Király Templom - Márkháza

A márkházi templom Szabó István Ybl-díjas építész munkája, a budapesti - nagyrészt betonból épült - templomoktól eltérően hagyományos anyagokból és formálással készült. Az egyszerű és a gazdaságos kialakítás, a környezetre való odafigyelés jellemzi.

  • vezető tervező: Szabó István
  • a tervezés/építés éve: 1978/79
  • fotó: © Építész Múzeum, Tarjáni képek honlap;

Márkháza Nógrád-megyében, a Kis-Zagyva völgyében épült 250 fős kis település. A monda szerint a rabló lovag, Sámson adományozta fiának, Márknak ezt a területet, innen származtatható a falu elnevezése. A kis zsáktelepülés tengelyében helyezkedik el a templom, ezzel kijelölve a falu központját.

A templom bontott anyagokból és a közösség közreműködésével épült. Logikus anyaghasználat jellemzi, alul a zömök, tömör követ, míg fent a fából készült szerkezetet használ. A homlokzat fő motívuma a dinamikus torony, ami napjainkra a falu jelképévé vált.

A templom egy kisebb térből áll, egyik gyújtópontján a bejárat, míg a másik oldalon a szentély található, ezt egészíti ki a torony közbenső galériáján a kórus. Az oltár mögött elhelyezkedő sekrestyét egy paraván választja el a templomhajótól. Az alsó tömeg elsődleges feladata a stabil alap biztosítása, egyedül egy tároló található benne. Díszítő elemei egyediek, jól tükrözik a modern stílus képzőművészeti felfogását, a tornyon és a benti térben kihelyezett feszületek készítője azonos, ismeretlen művész munkái.

Márkháza számos turista és zarándokút állomása, a templom előtti kisebb tér az odalátogatók pihenését biztosítja.

anyagot gyűjtötte: Pálfy Máté

Publikációk: internetes:

Adatok:

  • megrendelő/építtető: Római Katolikus Egyház
  • alapterület: 75 m2
Cimkék: