Béres Szőlőbirtok és Pincészet - Erdőbénye

Erdőbénye egy kicsiny falu természetes környezetben, 50 kilométerre Miskolctól keletre, a hegyaljai borvidék középpontjában. Itt vásárolta meg a Lőcse szőlőbirtokot a Béres család 2002-ben. A borászati központ létrehozásához meghívásos építészet tervpályázatot írtak ki, ugyanis a család számára fontos volt, hogy a tökéletes borászati funkciók mellett az épület harmonikusan illeszkedjen a tájba. Az épület 2006-re készült el a nyertes Anthony Gall és munkatársai tervei alapján.

 • tervezők: Anthony Gall, Pintér Tamás, Csaba Kata
  belsőépítészet: Magyari Éva, Pazár Béla
  tájépítészet: Buella Mónika, Tájrajz;
 • a tervezés/építés éve: 2003/2004-2006
 • fotó: élőépítészet.hu

A birtokközpont telepítése igyekszik a lehető leginkább belesimulni a környezetébe és tiszteletben tartani a helyi adottságokat. Az épület a birtokot keresztülszelő három út találkozásánál épült, közvetlenül az évszázados régi pince, a Lőcse tanya elé, ezzel megőrizve a szőlőföldek struktúráját és az azokat keresztülszelő úthálózatot, valamint egy birtokot uraló öreg diófát, amelyet a 3000 m2-es borászati központ közrefog.

A komplexum magában foglal nemcsak szőlészeti, borászati, hanem vendéglátói és irodai funkciókat is. Az épületet alkotó két tömeg közül a hosszabbik rétegvonalra merőlegesen helyezkedik el, részben a domboldalba ágyazódva, ez tartalmazza a gazdasági funkciókat. A másik rövidebb épületszárny rétegvonalon ül, ebben kaptak helyet a vendéglátási funkciók. Az épületszárnyak által közrezárt védett terület ad helyet kültéri rendezvények, valamint innen nyerhetnek bepillantást a vendégek a borászat folyamatába egy kör alakú felülvilágítón keresztül. A borászati technológiai funkciók az alsó pinceszintet foglalják el. A boltozott pincerendszerben a modern technológia mellett a hagyományos hordós erjesztés is helyett kapott.

Az épület külső megjelenésében hegyaljai hagyományos építési stílust követi így valóban a része tud lenni ennek a történelmi tájnak.

,,Az épülettömegek homlokzati kialakításánál azt a hagyományos elvet követtük, miszerint az emberek háza vakolt vagy meszelt volt, míg a gazdasági épület nyersen maradó tégla, kő vagy fa épület. Így a hosszanti szárny kő (burkolatú) épület lett, a vendégház pedig ugyanennek a kőnek az őrleményéből készült egyedi kőporos kapart vakolatot kapott.” (Pintér Tamás)

Anthony Gall és munkatársai a tervezésért 2007. októberében Pro Architectura Építészeti Nívódíjban részesültek, valamint az épület elnyerte a 2007. évi Építőipari Nívódíjat is.

összeállította: Deli Brigitta

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

 • Farsang Barbara: „A királyok bora, a borok királya” (Erdőbényei borászat) - in Octogon, Budapest, 2006/5. 53-55. o.
 • Sulyok Miklós: „A táj tisztelete – A Béres Borászat Birtokközpontja, Erdőbénye” - in Magyar Építőművészet (Budapest), 2006/4. 9-12 o.
 • Csontos Györgyi: „Kritika és regionalizmus – A Béres Rt. borászata, Erdőbénye” - in Alaprajz (Budapest), 13. évf. 2006/6. 44-47 o.
 • James Davidson: „In pursuit of the vernacular – the Béres tokaj winery of Erdőbénye” - in Architectural Review Australia, Melbourne, No. 102, pp. 108 – 113.

Adatok:

 • megbízó: Béres Szölőbirtok és Pincészet Kft.
 • alapterület: 3000 m2

Díjak:

 • Pro Architectura Építészeti Nívódíj, 2007 (építészfórum)
 • Építőipari Nívódíj, 2007