Fellebbviteli Főügyészség és Ítélőtábla - Debrecen

Debrecen, a neves múltra visszatekintő megyei jogú város közigazgatási szerepe jelentős, a jogi környezet változása miatt a városigazgatás egy új, igazságügyi negyed tervének elkészítése mellet döntött, 2003-ban meghívásos tervpályázatot írt ki, melyet a Koller és Társa Tervezőiroda nyert.

Az Igazságügyi Központ három épületrészből áll, melyből eddig két épület valósult meg. Az épületek egymástól szerkezetileg és funkcionálisan is elkülönülnek, térben mégis egy kompakt egységként jelennek meg.  A befelé forduló épületek kifelé zordabb, monumentális, szigorú képet mutatnak, ami jól tükrözi funkciójukat, a bíróság tekintélyét, és megfelel az bíróság intézményéhez kapcsolható konzervatív világnak.

A feladat telepítés és illeszkedés szempontjából nem volt hálásnak mondható. A gazdagodó város vegyes stílusú épületekkel szétszórt arculata szeretne megújulni, és annak első elemeiként az Igazságügyi Központ épületei nem nagyon tudtak mihez alkalmazkodni, inkább azok mutatnak majd irányt a megújulás alaköveként. Emiatt ez a felelősségteljes feladat megoldása sokak számára először kissé idegennek tűnhet, a valóságban azonban inkább az épület városi szimbólummá válása sejthető.

A homlokzati reliefet alkotó téglaburkolat a mészkő betétekkel, nyílászárókkal és tömegbevágásokkal nagyvonalúan formált, ugyanakkor magán viseli a kézzel vetés művészi pontatlanságát. Érezhető az építész kézművesség iránti szimpátiája, ellentmondva a nyugati kortárs építészetet jellemző, technikai újításokat felvonultató megoldásainak.

Az alaprajz egyszerű, feszes szerkesztése a használat egyszerűségét, az átláthatóságot szolgálja, a terek a harmadik dimenzió hozzáadásával válnak igazán bravúrossá és izgalmassá. A terekben a téglán kívül a fa anyag és az egyszerű, fehér felületek dominálnak, a nyílászárók és felülvilágítók különleges belső világot alkotnak.

Az épület a kortárs magyar építészet kiemelkedő alkotása, melyet Pro Architectura Díjjal jutalmazták 2007-ben (építészfórum).

Összeállította: Paskó Norbert

 

Publikációk:

internet:

nyomtatott sajtó:

díj:

Adatok:

  • megbízó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • alapterület: 6035 m²