Infopark E épület - Budapest

Az E épület a Lágymányosi Informatikai Irodapark utolsóként elkészült eleme. A tervező ugyanaz a Kertész Építész Stúdió volt, aki a 2001-ben átadott MATÁV (ma T-Com) székházat tervezte, amely az Infopark második épülete volt, az IBM épület után. Az építészeknek tehát az az izgalmas lehetőségük adódott, hogy saját, 10 évvel korábbi épületük mellé tervezhettek. Az elkészült épület egy modern, minden előírásnak megfelelő irodaház lett, amely magas színvonalat képvisel.

A szabályozási előírásoknak megfelelően a Magyar Tudósok körútján alacsonyabb, míg a belső, Gábor Dénes út felé eső oldalon magasabb épülettömeg épült. Az alacsonyabb, három szintes szárnyban ismert bérlő igényeit kellett kielégíteni a belső terek építésekor – melyeket a Szekér Tervező Iroda belsőépítészei terveztek. A magasabb, 5 szintes tömegben kisebb bérlőkre számítva szabadon alakítható tereket hoztak létre, mely mind a nagyterű, mind a cellás jellegű elrendezésre alkalmas.

A külsőt tekintve a környező épületekhez hasonlóan itt is a tégla a leghangsúlyosabb anyag, melyet üveg és fém elemek egészítenek ki. A sávablakok hosszán túlnyúló fém keretek érdekes vertikális tagolást adnak a háznak. Különlegesség még a nagyobbik tömeg tetején megjelenő tetőfelépítmény, ami exkluzív irodákat és épületgépészeti elemeket rejt. Hőnich Richárd szavaival élve: „Mint a korcsolyázó, aki a hibátlanul teljesített kötelező program után immár felszabadultan futja a szabadon választott kört, még ha kicsit kevesebb pontot is kap rá. Mégis jó nézni.“

Fontos megemlíteni még az épület környezettudatos voltát, melynek köszönhetően Magyarországon először a ház elnyerte a U.S. Green Building Council által kiadott LEED Silver minősítést. „Energetikai szempontból „A” minősítésű tanúsítvánnyal rendelkezik az épület, ami 30%-al kisebb fajlagos energiafogyasztást jelent, mint a jelenlegi magyar szabályozásban megengedhető érték, így az E épület éves szinten mintegy 130 tonnával kevesebb széndioxiddal terheli a környezetet“ olvasható az Infopark oldalán.

Az anyagot gyűjtötte: Hulesch Máté

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető Beruházó: IVG Hungary Kft. - Kay-Uwe Blandow
    Építtető-bérlő: Lufthansa Systems Hungaria Kft - Monika Houck
  • Alapterület: 31000 m2
  • Az épület a tervező honlapján: Kertész Építész StúdióMarián Balázs;