Fehérvári úti vásárcsarnok - Budapest

A Fehérvári úti piac bővítését 1998-ban határozták el. A beruházást az indokolta, hogy az 1977-ben átadott Halmos György által tervezett épületet a piac kinőtte, a kereskedelem átterjedt a környező járdákra is.

A Kertész Építész Stúdió egyszerű, nagy belmagasságú, fémvázas csarnokot tervezett a teraszok, valamint a piac által korábban elfoglalt közterek fölé, meghagyva a dél-budai vásárcsarnok piramis alakú szerkezetét. A régi fedett lépcsőket azonban – az eredeti tervekben is szereplő, de akkoriban nem engedélyezett – mozgólépcsőkkel váltották ki. Az új terek a piac spontán terjeszkedésének irányait követik, a tervezéskor a legfőbb cél a fennálló szituációhoz való alkalmazkodás volt.

Az L-alakú csarnok két szárát nagy üvegfalak zárják le, a körítőfalakat helyenként teljes magasságban felnyitó üvegsávok, a tető alatt húzódó magas szalagablakok mind a közterület-jelleget erősítik, megidézve az épület régi jellegét. Az épület teteje két irányban lejt, amit a nagy üvegfalak trapéz formája ki is rajzol a két homlokzaton, egyértelműen pedig a belső acéltartók vonala mutatja.

Az épületet úgy alakították ki, hogy kerekesszékkel is bejárható legyen. A tizenegyezer négyzetméteres piacon 74 árus és közel 100 őstermelő árusíthat, a vásárlóknak pedig 120 férőhelyes parkolót építettek. A Fehérvári út és az Október huszonharmadika utca sarkán nyílik a főbejárat, melyet harántfalakkal keretszerűen körülírt, óratornyot imitáló falsáv hangsúlyoz. A csarnok bejáratai a forgalom fő irányai felé néznek, a homlokzatok optimális mértékben visszalépnek a nagy forgalmú útkereszteződéstől.

az anyagot gyűjtötte: Sebők Orsolya és Juhász Luca

Publikációk:

Adatok: