Bérkocsis utcai bölcsőde - Budapest, VIII. kerület

A Blaha Lujza tértől háromutcányira, zártsorúan beépített 3-4 emeletes lakókörnyezet található. Ide – a Bérkocsis utca és a Tolnai Lajos utca sarkára – épült a bölcsőde.

  • vezető tervezők: Alföldi György DLA, Bach Péter, Kisgergely Csaba, Vörös Tamás
  • tervezés/építés éve: 2011/2012
  • fotó: © Frikker Zsolt

A sűrű beépítést a kisebb helyigényű funkció lazítja fel, meghatározva a kereszteződés jellegét. Az épület felvállalva a kisebb programot nem csatlakozik hagyományosan a szomszéd tűzfalakhoz, hanem a Bérkocsis utcával ugyan párhuzamosan, de hátrahúzva helyezkedik el. Így ugyanis a bölcsőde udvarának jóval kedvezőbb a benapozása, mint a magas épületek közé szorítva. Bár utcafrontra került a zöld játszófelület, a kisgyermekek biztonsága volt a tervezők elsődleges szempontja. Ezért  a telket szemmagasság fölé érő, védelmet nyújtó fal veszi körbe. Ennek köszönhetően a zártsorú beépítés részben érvényesül, az utcák légtere azonban kibővül.

  Nagyobb térképre váltás

A kertre néz a szigorúan sorolt, hat, 10-10 fő befogadására alkalmas, kettesével összenyitható csoportszoba. A kapcsolatot egy tornácszerű, de a tetőn túlemelt átmeneti tér oldja meg, amely jó időben a belső tér meghosszabbításaként is működik. Emellett árnyékoló hatása is fontos az épület működése szempontjából.

A bölcsőde belső tere letisztult, fehér, az oldottabb hangulatot a színes csempék, egyedi bútorok, és a különböző belmagasságokból adódó indirekt fény okozza. A külső szemlélő az épület „héját” halvány málnapirosnak látja.

A „Biztos kezdet” modellprogram részeként megépült szűkös költségvetésű bölcsőde célja széles körű támogatást nyújtani a nehéz helyzetben lévő kisgyermekes szülőknek. Az érintett gyermekek fejlesztésén kívül a nevelési tanácsadásokat, helyi rendezvényeket, szociális programokat is befogadja az épület, az emeleten elhelyezett, mobilfallal kettéválasztható rendezvényterem segítségével. Így munkahelyteremtő, szociális, funkcionális és esztétikai szerepével sokrétűen tudja környezetét befolyásolni.

Az anyagot gyűjtötte: Magyar Sára

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok: