Borterasz és Venyige Spa - Eger

„… a Borterasz szellemisége azt sugallja mindannyiunk számára: a dűlő a természeté maradt, az ember csak vendég.”

  • vezető tervező: Gereben Péter, Marián Balázs - Gereben Marián Építészek Kft.
    építész munkatársak: Álmos Gergely, Mezey Tamás
  • a tervezés/építés éve: 2012/2014
  • fotó: © Frikker Zsolt, © Lukács Dávid, © Marián Balázs

2014-ben épült meg Eger mellett, a Nagy Eged-hegy dűlőin a Csutorás Pincészethez tartozó borterasz. A megbízók, Csernus Imre, Csutorás Ferenc, Mészáros Péter - Almagyar Érseki Szőlőbirtok Kft. – 2007-ben vásárolták meg a már jó ideje műveletlenül álló területet Almagyaron, majd 2012-re készült el a terv Gereben Péter és Marián Balázs építészekkel együttműködve.

A hosszú tervezési folyamat során sok variáció, kisebb-nagyobb léptékű, elvadultabb-visszafogottabb ötletek közül végül egy ideiglenes, nem téliesített létesítményre esett a választás. A látogatókat nem csak a festői táj, hanem a korábbi érseki birtokról megmentett szőlőfajta sorai közt helyet foglaló terasz élménye is lenyűgözheti. A különleges és visszanemesített érseki szőlőfajta mellett számos más típus is megtalálható a birtokon. A hajtogatott lemez alatt elhelyezkedő fedett-nyitott fogyasztótér közvetlen kapcsolatot biztosít a környezetével.

A teraszon kívül az együttes kunyhókkal, kilátóval és hűsölő medenceterasszal egészül ki. Az épületek pozíciója hosszas egyeztetés alapján lett véglegesítve. A birtokon található szőlő ugyanis ténylegesen a helyszínen kerül feldolgozásra, így fontos technikai szempontokat kellett szem előtt tartani, mint például elegendő hely biztosítása a traktoroknak, valamint ne legyenek leárnyékolva a szőlősorok.

A építészek igyekeztek az alacsony költségvetéshez és a környék anyaghasználatához igazodni a tervezés során, így esett a választás a vastag falak esetén a földbeton használatára. A tufa karakteres elem Egerben, a pincék vájása során melléktermékként nagy mennyiségű tufapor keletkezik, így kézenfekvő és gazdaságos megoldásnak tekintették ezen anyag újrafelhasználását, melyből csömöszölt földfal készíthető. A tervezők a kivitelezővel együtt kísérletezve 5-6 mintafalat készítettek, mielőtt megtalálták a megfelelőt az archaikus és egyben modern hatás eléréséhez.

A falakon kívül több szerkezet is újrafelhasznált anyagból készült, ami jelentősen hozzájárult a gazdaságos kivitelezéshez. Ilyenek például a rézcsövekből hajlított csapok, a lámpák, valamint a teraszhoz kapcsolódó kézmosó.

Ezen tényezők együttes hatására valósulhatott meg, hogy a rusztikus hangulatú épületek szerves egységet alkotnak a tájjal.

összeállította: Kalmár Dorina

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

díj:

Adatok: