Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola - Keszthely

A Nagyváthy János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola új épületegyüttesének tervezésére 1994-ben írtak ki tervpályázatot. Az I. díjas terv (Koller József és Köves András munkája) akkor nem épült meg, a jelenlegi, megvalósult épület tervezési folyamata meghívásos tervpályázattal indult.

A feladat a Karmelita rendház kertjében a meglévő kolostor épületével együttest alkotva 6 tantermes, tornatermes új egység létrehozása volt. A terv koncepciója a meglévő, megtartandó épületeknek, a jellegzetes kő kerítésnek egyszerű tömegekkel, nőtt jelleggel való tovább komponálása.

A nyugati falon szaladt végig egy lágy, töretlen kő-téglafalazat, mely a közlekedőtereket határolja. A hullámos fal az északi homlokzaton befordulva apszisként fejeződik be a tornaterem bejáratánál. A keleti homlokzatra kerülő tantermi térsor az épület kertre fordulása miatt zártabb, mint a nyugati. A tantermek ablakai élénk jelleget adnak a homlokzatnak, mert a földszinti és az emeleti ablakok különböznek egymástól.

Az iskola két szintjén lineárisan szűkülő, bővülő, helyenként galériás folyosó kíséri a tantermi és tornatermi szárnyat, és a tornateremben kis nézőteret alkot. A nyerstégla és a fa az egész épület hangulatát meghatározza, és a belső tér bútorozásában is megjelenik. Az épület értékeit végiggondolva (szigorú szerkesztés, organikus formák, természetes anyaghasználat és a fény hangsúlyos szerepe) Alvar Aalto építészete idéződik meg.

A Nagyváthy János Szakközépiskola, melynek több évig a keszthelyi Kármelita rendház adott otthont, 2012. június 30-án, a csekély létszám és a fenntartás nehézségei miatt bezárta kapuit. Jelenleg a keszthelyi, városüzemeltetési feladatokat ellátó Gazdasági Ellátó Szervezet irodái találhatók a tömbben (az építészek leírása alapján).

az anyagot összeállította: Dénes Filip

Publikációk:

Adatok:

  • megbízó: Keszthely város Önkormányzata