Kékvölgy Waldorf Iskola - Pilisszentlászló

A Pilis-Dunakanyar Waldorf Egyesület 2005-ben alapította óvodáját és iskoláját, először a településtől egy épületet kibérelve. Azonban az intézmény hamar kinőtte a rendelkezésre álló területet, így új megoldás után kellett nézni.

  • felelős tervező: Valkai Csaba - Valkai és Fia Mérnöki Iroda Kft.
    építész munkatárs: Ükös Tamás - Studio Concept
    belsőépítészet: Valkai Csaba, Ükös Tamás, Kattner Kriszta
  • a tervezés/építés éve: 2010-2012/2012
  • fotó: © Batár Zsolt

Mint a világon sok helyütt a Waldorf iskolák esetében, így itt is a szülők kezdeményezték, szervezték, és részben ők is valósították meg az új iskolaépület létrejöttét. Ebből következően a tervezőnek (maga is szülő) a költséghatékonyságra kellett törekedniük. Ez gyakorlatilag a tervezés minden szakaszára rányomta a bélyegét.

Az iskola telepítését két dolog határozta meg. Egyrészt a falu szerette volna a központ gépkocsi forgalmát csökkenteni, így a közösség egy, a településtől nyugatra fekvő telket vásárolt; másrészt az épületet a szintvonalakkal párhuzamosan helyezték el a kivitelezés leegyszerűsítése miatt. Az érvényes építési szabályzat alapján a telken 30 és 45 fok közötti magastetős épületet kellett elhelyezni, azonban a tervező ezt az adottságot az épület hasznára fordította: nem egy nagy nyeregtető alá álmodta meg az iskolát a barakk-jelleget elkerülendő, hanem hat, keresztirányú tetősávot hozott létre (a szűkös anyagi lehetőségek miatt az ablakok, világítótestek és szaniterek egy SZÁMALK-épület elbontásából származnak). Az iskola összes egysége, a 4 db tanterem, a vizesblokkok és a Waldorf iskoláknál a legfontosabb helyiség, az euritmia-terem is egy-egy nyeregtető alá került, így „nehéz nem észrevenni az így kialakuló épülettest gyermekrajz-szerű, absztrakt lényszerűségét, amelyben a „fej”-et az euritmia-terem tömege, míg a „test”-et az öt azonos traktus sorolása jelenti” (Szabó Levente). A tantermeket a déli oldalon a zsibongó folyosó köti össze.

Az épület csak az első üteme az intézmény bővítésének: a szülők reményei szerint a közeljövőben további két épület létesülhet a már meglévő mellé. A tervezői szándék szerint a teljes együttes egy udvar köré fog rendeződni, reflektálva a falu keleti szélén található egykori pálos monostorra. A jelenlegi épületben pedig nem osztálytermek, hanem műhelyek kapnak majd helyet. Az iskolai élet sajátosságai több fajta- kisebb, nagyobb, zártabb, nyitottabb- teret, térbővületet kívánna, azonban itt egyetlen, hosszú zsákként végződő folyosó szolgálja ki a gyerekek igényeit a szünetekben, azonban ezzel a bővítéssel ezek a problémák is megoldódnak.

Az anyagot gyűjtötte: Kotek Péter

Publikációk: nyomtatott:

internetes:

Díjak:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Kékvölgy Waldorf Zrt.
  • Alapterület: 580 m²
  • Kékvölgy Waldorf iskola - az intézmény honlapja;