Corvin Corner Offices - Budapest

A telek Corvin negyedben, a Futó utca és a Práter utca sarkán található, egyik oldalán a Corvin-Pláza bevásárlóközpontjával, másikon egy alacsonyabb, száz éves bérházzal. A kialakult építészeti helyzet komplikált; az új beépítések és a régi, összetett környezet határa összetett választ igényel.

  • felelős vezető tervezők: Szász László, Hajnády Erzsébet, Mórocz Balázs, Vannay Miklós, Dombóvári János - Stúdió' 100 építésziroda
  • építész munkatársak: Balaskó Miklós, Fodor Judit
  • a tervezés/építés éve: 2010/2015
  • fotó: © Zsitva Tibor

A bonyolult szituációra, egy elegáns és tiszta raszter-rendszerrel válaszoltak, ami úgy alkot attrakció-szerű épületet, hogy az mégsem erőltetett. Architektúrája figyelembe veszi a helyi szokásokat, valamint a homlokzat felületét fellazítja, mozaikszerűvé teszi, ami a környező épületek sokszínűségére és összetettségére reagál.

A funkcionalista belső is ezt az önfegyelmet követi; a kiszolgáló helységeket összegyűjti egy magba (mosdók, közlekedők, gépészeti helységek, előterek), míg az irodatereket felszabadítja, kötetlen tereknek hagyja meg. A homlokzat síkban tartott felülete a belsőben a vastag falak loggiaszerű struktúrájába fordul át, amely többféle elrendezés mellett is megfelelő megvilágítást biztosít az irodáknak.

A tömeget az utcától egy másfél szint magas üvegfalas lábazati sáv lebegteti el, amely elősegíti a reprezentatív bejárat kialakítását, valamint teljesen transzparenssé és nagyvonalúvá teszi a földszinti irodákat is. Az utcaszinti üvegfal homlokzattól való behúzása a köztér bővülését és bevonását hozza magával, míg a felül konzolossá váló tömeg esővédett sávot alkot. A legfelső szint tetőrasszal kiegészülve visszahúzódik, amely így a többihez képest sokkal elegánsabb és értékesebb irodahelyiségeket biztosít.

Az épület kortárs módon, kicsit idegenszerűen, de struktúrájában mégis illeszkedően helyezkedik el az utca képében, játékosságával és tükröződéseivel a környezetet is belevonja saját játékába. A raszterszerű, racionális és nagyvonalú kiosztás letisztult és egyszerű választ ad egy bonyolult és komplex helyzet felmerülő kérdéseire, amivel a tervezők a legjobbat kihozva reagálnak a helyzet és környezet problémáira.

Az anyagot gyűjtötte: Kis Dániel

Publikációk:

internetes:

nyomatott:

Adatok: