Fúzió - Pincebár és Bikavér Múzeum - Eger

Az egri Gál Tibor Pincészet régi-új épületegyüttese pincebár, étterem, borospince, bikavér múzeum, borbolt és iroda egy helyen. Az épületek újjáépítésekor elsődleges szempont volt a meglévő értékek megőrzése és a történeti folytonosság megjelenítése.

  • vezető tervezők: Fajcsák Dénes, Fábián Gábor - Arkt Építész Stúdió Kft.
    építész munkatárs: Fenes Tamás
    belsőépítész: Juhász Veronika
    látványterv: Maza Orsolya
  • a tervezés/építés éve: 2011/2013
  • fotó: © Pintér Árpád

A tervezők ennek megfelelően megtartották a környékre jellemző fűrészfogas beépítést és a funkciók is az egyes épületek korához és ezzel összefüggésben eszmei értékéhez igazodva kaptak helyet. Műemléki védettsége okán a legkisebb terhelés érdekében a szomszédos telken álló barokk lakóházhoz tartozó melléképület ad helyet a borboltnak és irodának.

A barokk korra jellemző építéstechnológiával készült, látszó téglafelületű, csehsüvegboltozatos terekben kapott helyet a reprezentatív fogyasztótér. A fogyasztótért fölött, jellegzetes félnyeregtetős padlásterében lettek kialakítva a bikavér múzeum kiállítóterei és az előadóterem, melyek megvilágítása a tetőgerinc vonalában elhelyezett felülvilágítókon keresztül történik. A különböző kiszolgáló funkciók a gyengébb minőségű szerkezeti kialakítással, valamint ipari megjelenéssel bíró, 1960-as években épült szárnyban, három szinten helyezkednek el. Az egri borvidékre jellemzően tufába vájt pinceágakban kapott helyet a nagy befogadóképességű kóstolótér, valamint az ehhez kapcsolódó, térben úszó dobozokként megjelenő vizesblokkok. A fogyasztó vendégeket a kőzet mállásától megóvandó a pinceág a tufafaltól függetlenített szerkezetű, égetett deszka dongaborítást kapott. Az udvar jellegzetes pillér-gerenda struktúrája, átvállalva az elszakadt vonóvasak szerepét, oldalirányból támasztja meg a belső boltozatokat, valamint magába foglalja a konyhát és a gépészeit berendezések kültéri egységeit.

Ezen felül az utcafronton megjelenő, négy méter magas falamellás kerítés másodlagos szerkezeteként is funkcionál. Az állítható lamellákkal igény szerint alakítható ki az utca zajától védett belső udvar, avagy a leendő vendégekkel kommunikáló, hívogató előkert.

 összeállította: Muzsnai zsófia

Publikációk:

internetes:

Adatok: