Audi központi irodaépület bővítése - Győr

© Gunther Zsolt

Az Audi-gyár 1993-ban települt Győrbe, első lépésként egy 100 000 m2-es csarnokot foglaltak el. A csarnok előtt épült meg egy hatszintes irodaház, melyet két oldalról egy-egy fokozatosan visszalépcsőző négyszintes öltözőépület övez. 2003-ban ünnepelte a gyár tízéves jubileumát. A központ kinőtte az irodaházat. A gyár egy tervpályázatot írt ki, mely célul tűzte ki a meglévő szubsztancia alapterületi és térbeli összeolvasztását.

A tervezési feladat magában foglalta a meglévő központi irodaház melletti öltözőépületek átalakítását és bekapcsolását az adminisztrációs vérkeringésbe, valamint az átrium beépítését. El kellett helyezni a munkaegészségügy helyiségeit, a tanműhelyt, az irodákat, az éttermet egy melegítő konyhával és a büfét.

Az Audi-gyár mint épület egy hosszú, mintegy négyszázötven méternyi fehér szalagként mutatkozik a külvilág felé. Ez a fehér szalag cezúraként is felfogható: váltást jelent a termelés és a termelést kiszolgáló terek között. Az öltöző monolitikus tömbje huszonöt méter mély, melyet hátulról a csarnok határol. Egyetlen esély a fény bejuttatására a test módszeres felszabdalása addig a pontig, amíg fényáteresztővé, porózussá nem válik.  Külsejében az épület nemes eleganciájú lyukarchitektúrát kapott, az ablakok belső síkba tolásával  a tömbszerűség hangsúlyozott.

Az öltözőépület alagútzsalus technológiával épült hatméterenként tömör vasbeton harántfalakkal, melyeket egy egységes raszter szerint kilyuggattunk.  Az áttörések ritmusa szintenként ismétlődik, csupán a bevilágító udvar helyzete változik.  Az áttekinthetőség nem csak horizontális, de vertikális irányban is működik. A két irodaépület közötti félszint-eltolást  a csuklóban elhelyezett lépcsőházi tömb kezeli. A szintek közötti különbség az üvegfallal leválasztott irodai rész, a légtér és az átközlekedő-pihenő szekvenciájában válik térbelileg drámaivá. Az átépített együttes a négyszázötven méter hosszú paraván diszkrét modulációjaként jelenik meg. (Az irodaházzal szemben található a "Pipacs" rendezvényközpont.)

A ház az Audi magáról alkotott képét tükrözi, és ez az a többlet, melyet az épület nyújtani kíván.

Az anyagot gyűjtötte: Mühl Hajnalka

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Alapterület: 100 000 m2