Kesztyűgyár Közösségi Ház - Budapest

01 Homlokzat

A 2005-ben indított Magdolna Negyed Program gazdája a Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 Zrt.. Budapest VIII. kerületének legtöbb mutatója alatta marad a fővárosi átlagnak, így céljuk az volt, hogy az öröklődő hátrányok felhalmozódását megállítsák, visszafordítsák.

  • építész vezető tervező: Alföldi György - Rév8; építész tervező: Sárkány Csilla, Kolossa József építész munkatárs: Szabó Lea, Kolossáné Bartha Katalin, Glatz Zsófia
  • tervezés/építés éve: 2002-2004/2006-2008
  • fotó: © Bujnovszky Tamás, tervezők

A programon belül valósult meg a Mátyás tér továbbfejlesztése és a régi Kesztyűgyár átalakítása közösségi házzá. A tervezés különleges volt abból a szempontból, hogy itt nem csak a végeredmény, hanem már maga a folyamat is része volt a programnak. A koncepció alkotásába egyedi módon a helyi lakosokat is próbálták bevonni, számos lakossági vitát rendeztek ennek érdekében. Ez az újfajta, még ritka hozzáállás alkotta meg a Mátyás tér arculatát. A munkához a Corvinus Egyetem hallgatói, oktatói és a MTA Földrajztudományi Kutatóintézet munkatársai is hozzájárultak.

  Nagyobb térképre váltás

A programhoz kapcsolódóan épült meg a „Kesztyűgyár” Közösségi Ház is. Építészeti formálásának lényege, hogy megpróbálja bevonzani az embereket mindenféle hivalkodás nélkül. Az eredeti, már leromlott állapotú, de igen értékes épületet felújították, új lépcsőházakkal látták el. A határozott megjelenés, a festett nyersbeton és vakolt felületek, az izgalmas, színes belső terek egyszerű, de erőteljes hatást nyújtanak. A személyes kötődést a szomszéd iskola roma festőnőjétől származó színpompás festmények nyújtják, amelyeket az üvegekre nyomattak.

Az épület megtartotta hagyományos, L alakú, udvar felé nyúló hátulsó szárnyas, zártsorú, kocsiáthajtós formáját. A fehér – csupán az ablakok körül színezett – homlokzatra nyílik a Rév8 építésziroda ajtaja. A kapuáthajtón belépve a belső udvarból, védettebb pozícióból lehet a tanácsadó irodába bejutni. És bár ez a terület szabadon bejárható, mégis egyfajta gondolati és építészeti átmeneti térként, a ház előtereként is funkcionál.

Az épületben ezen kívül ifjúsági tanácsadó iroda, rendezvényterem, és a hagyományos közösségi ház funkciót kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.

A Mátyás tér később nyilvános mellékhelyiséggel is bővült, a környező utcák lezárása a gyalogosokat helyezi előtérbe. A letisztult, nagyvonalú „Kesztyűgyár” mára megtelt élettel, megtalálva helyét a környék fejlesztését célzó programban.

Az anyagot gyűjtötte: Magyar Sára

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok: