Vörösmarty No.1 Irodaház - Budapest

A holland gyökerű multinacionális ING Real Estate magyarországi ingatlanfejlesztési vállalata által létrehozott, vegyes funkciójú épület a Belváros egyik legfrekventáltabb – s persze legértékesebb – telkén áll, az egykori, Tallós Elemér és Hübner Tibor tervei alapján 1971-ben épült ORI székház helyén.

A pesti szlengben csak „Elizélt palota”-ként emlegetett épület a szocialista kultúrpolitika meghatározó helyszíne volt, ám a rendszerváltás után jelentőségét vesztette. Tulajdonosa, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány 2001-ben eladta az ING-nek. Az első terveket még 2004 januárjában mutatták be, a szakmában azonban nagy visszhangot váltott ki, hogy az egyik legfontosabb belvárosi telekre tervpályázat nélkül készül az új beépítés.

Az ORI bontása a vártnál jóval több időt vett igénybe, mivel az épület minden ablaka körül azbesztszigetelésre bukkantak. Az új épület végül is kétéves késéssel készült el. A közel húszezer négyzetméteres komplexumban a kereskedelmi egységek mellett 3500 négyzetméternyi iroda, és az épület 5-6. szintjén nyolc (hamar elkelt) exkluzív lakás kapott helyet.

A 4+7 szintes új épület nem próbál alkalmazkodni a megszokott látványhoz. A vasbetonvázat teljes egészében rombusz-szerkesztésű acélrács öleli lát; ezt a tervező Fazakas György egy alkalommal neccharisnyához hasonlította. Az alul tágabb, felül sűrűbb szövésű, a sarkokon ívesen átforduló acélhálót háromszög alakú üvegpikkelyek fedik az irodaszintek előtt; a különleges burkolat távolról és közelebbről is érdekes látványt nyújt. A legfelső két emeleten, a kétszintes lakásoknál az addigi üvegburkolatot fabetétekkel és kubusokkal megmozgatott homlokzat váltja fel.

Az eredeti tervektől eltérően az átrium földszintje vendéglátó és közösségi tér helyett üzlethelyiség lett, így az épület elzárva maradt a tértől, a középtengely pedig jelentőségét vesztette. Egy keskeny mozgólépcsős bejárat vezet az emeleti kávézóhoz, ami elüt az épület nagyvonalú megoldásaitól.

összállította: Marosi Bálint

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

díj:

  • FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat, speciális létesítmények kategória első díja, 2010; - in: HVG.hu 2010. június 2.

adatok: