Klímacentrum Irodaház - Budapest

A Szentendrei út mellett, a Pók utcai lakótelep és az Aquincum - polgárvárosi amfiteátrum szomszédságában áll a Klímacentrum Kft. irodaháza, mely Vadász Orsolya, Dékány Tibor, Finta Sándor és Hatvani Ádám a Sporaarchitects tervei alapján épült fel.  A letisztult tömeg szoborszerű megformálásával és nagy homlokzati megnyitásaival vonja magára a járókelők figyelmét.

A tervezési telek régészetileg védett, melyen egy sátortetős ház és egy faszerkezetű borozó állt. Az utóbbi nem volt része a tervezésinek, míg előbbi egy rossz műszaki állapotú megsüllyedt épület azonban része volt a koncepciónak. Az új beépítés a régi épület folytatásában valósult meg, mely felújítva, szerkezetileg dilatálva az új tömeg szerves részeként jelenik meg. A személybejárat a Szentendrei út felől található, míg a gazdasági bejárat megközelítése a gazdasági udvarról történik. Az épületben kereskedelmi és raktárfunkció kapott helyet az irodák és az előadótér mellett. A második szint vízszintes födémkialakítása egy esetleges következő szint ráépítését is lehetővé teszi.

A meglévő épület teherhordó falai kisméretű téglából készültek, födémszerkezete pedig az új épületrészekhez hasonlóan vasbetonból. Az újonnan épített falak vasbeton pillérrel erősített 38-as vázkerámia falak. A sátortetős épület rossz állapota az új szint ráépítése előtt  szükségessé tette az alapozás és a tartószerkezetek megerősítését, valamint új tömegtől való szerkezeti dilatálást.

A belső terek hangulatát a tömegre is jellemző szoborszerű tömegalakítás jellemzi. A porszórt acélkeretes nagy üvegfelületek következtében világos belső tereket kapunk, melyeket a felületek SANYO-vörös színe tesz még különlegesebbé. A gondosan kidolgozott részletek egyik kiemelkedő példája az épület előtt húzódó, Harcsa Dia szobrászművész által bordázott betonacélokból tervezett kerítés.

Az anyagot gyűjtötte: Csiernik Ibolya

Publikációk:

internetes:

Adatok: