Táncpajta - Őriszentpéter

Az építtető család nem először kérte fel U. Nagy Gábort tervezésre, hiszen 2005-2006-ban már ő építette és tervezte a „H” alakú családi házukat, ami megalapozta a megbízó és tervező közti bizalmat. Nem sokkal később vásárolták meg a szomszédos telket, melyen ólak és egy öreg istálló is állt, így egységessé téve a birtokot. Céljuk a felújíttatással és bővítéssel az volt, hogy otthonuk tőszomszédságában az erdélyi tánctáborok élményeit hazahozva egy új táncpajtát hozhassanak létre.

  • vezető tervező: U. Nagy Gábor
    építész munkatársak: Fóth Zoltán
  • a tervezés/építés éve: 2012
  • fotó: © Kiss Zoltán , © Laki Krisztina, © Muray Gábor

U. Nagy Gábor az 1990-es évek elején, pesti praxisát feladva költözött az Őrségbe, majd 1992-től kezdi el saját épületeinek kivitelezését, hazánkban akkor egyedülálló példaként. Az alapos helyismerete, erős kötődése teszi lehetővé hogy hitelesen tudta teljesíteni az őt megtaláló megbízásokat.

Az épület a táncpajtán kívül magába foglal egy fürdőházat, teázót, egy éttermet, dühöngőt a pincében, s egy kislakást a tetőtéren. A tulajdonosok célja az is volt, hogy a gasztronómiai zarándokhelyet teremtsenek, hagyományőrző, közösségteremtő központként üzemeljenek.

Az együttes különlegesnek számító megoldásokat is tartalmaz. A lugas alatt a leásott akácfa alapok helyett egy rönköt helyeztek el alul és abba állították az oszlopokat, így több helyet hagyva a vezetékeknek. Ezen kívül a messziről ide érkezőknek újdonság lehet a környékre jellemző ollólábas tetőszerkezet, ami a tánctérről látható is, hiszen az építész jelzés értékkel nyitva hagyta a régen takarmány tárolására szolgáló felső teret.

A környéktől idegen motívum a nagy üvegfelületek használata a „táncdoboz” falainál, hiszen errefelé a kis ablakok és megnyitások a megszokottak, azonban a megoldás megállta a helyét. Az üveglapokat magába foglaló, tokként is működő fa tartószerkezet is egyedi kialakítású, vastagságát az támaszok közé szerelt padok mélysége határozza meg.

A kivitelezést elősegítve U. Nagy Gábor olyan megoldásokat keresett, melyekkel az üvegdoboz valamint külső burkolata egy-egy nap alatt elkészülhessen, előregyártott elemeket alkalmazott, a kézművestechnika mára leromlott színvonala miatt is. A szerkezetek CNC ácsipari gépekkel készültek, melyek előnye, hogy gyári körülmények között előregyárthatók mind a csapolások, mind a részletek felületkezelve, így rendkívül felgyorsítva a helyszíni szerelési folyamatokat. Utolsó lépésként már csak a fix üveglapok kerültek be, melyek biztosítják a beáramló fényt, valamint a kilátást a pazar tájra.

összeállította: Kalmár Dorina

Publikációk:

internetes:

nyomtatott: