SZÁMALK Oktatási Központ - Budapest

SZÁMALK_Budapest_02

A SZÁMALK új székháza Budapest XI. kerületében, a Mérnök utcában található, mintegy 800 méterre az Etele úti régi épülettől. Az új oktatási központ - amely helyet ad a Gábor Dénes Főiskola egyes részeinek, illetve több kisebb oktatási szervezetnek is- Dobai János (DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA) tervei alapján készült, és 2009-ben került átadásra. Az oktatási központ később (2011) egy kollégiumi épülettel egészült ki.

A kezdetekkor a megbízás még a meglévő Etele úti épület átalakítására, rekonstrukciójára vonatkozott, de a tervezési folyamat alatt felmerült, hogy egy új épület optimálisabban ki tudná szolgálni a megbízó igényeit. Az új helyszín, a kelenföldi lakótelep belsejében, a kelenföldi közlekedési csomópont közvetlen közelében található. Az egykori lakótelepi iskola területének környezetét ötemeletes panel sávházak, illetve 15 emeletes pontházak uralják.

Nagyobb térképre váltás

Az új épület telepítése és tömegformálása is próbál a környezethez minél jobban igazodni; egyetlen tagolatlan, monolitikusan megjelenő tömeg alkotja. A homlokzatok egyszerű, tiszta szerkesztése és visszafogottsága is ezt erősíti. A téglaburkolat, annak formálása, és tapétaszerű mintázata a burkolati jelleget hangsúlyozza.

Az új épület fszt+3 emeletes, alatta mélyparkoló található. A telepítés és a homlokzatok tiszta, képletszerű szerkesztés a belső elrendezésben is megjelenik. Az öttraktusos, kétfolyosós rendszert a különleges háromkarú lebegő lépcsők és az aulatér oldja. Ezek természetes megvilágítást is kapnak. A belsőben megjelenő transzparens felületek - korlátok, liftek, ajtók- is a hosszú közlekedők monotonitását próbálják oldani. Az eltérő méretű tantermek, illetve előadótermek az északi homlokzatra fűződnek fel, míg a Mérnök utcai oldalra irodák kerültek. A középső traktus a mosdóknak és egyéb kiszolgálásnak ad helyet.

A épület egészén végigkövethető tiszta, képletszerű megfogalmazás, a környezethez való viszonyulás, a funkcionális igények maximális kiszolgálása egy igazán izgalmas, és jól használható épületet eredményeztek.

A telek beépítési mutatóival való gazdálkodás lehetővé tette, hogy az egykori iskola telkén egy évvel később a Mérnök Ház épülete is megépíthető legyen; a földszinten és az első emeleten tantermek, a második és harmadik emeleten pedig komfortos lakóegységek vannak a diákok és a különféle tanfolyamokra érkezők számára.

Az anyagot gyűjtötte: Györgyi Máté

Fotók: © Bujnovszky Tamás

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Díj:

Adatok: