Deák ház / Szeniczey kúria - Paks

Paks Város Önkormányzata 2001. januárban országos, nyilvános és titkos ötletpályázatot írt ki Paks történeti városközpont felújítására. Az eredményes pályázat után 2002. májusában tanulmányterv készült, a tervezők fő koncepciója, a Városi Múzeum a Paksi képtár és a Deák-ház együttese egyfajta kulturális szigetként foglalna helyet a történeti központban. Ezt a koncepcionális felvetést 2005-ben megbízás követte, a feladat a Városi Múzeum számára új kiállítóterek létrehozására redukálódott az egyre rosszabb állapotba kerülő, szociális lakásokként működő Deák-háznak nevezett öreg kúriaépületben és a bőrgyógyászati rendelőt magába foglaló egykori postaépületben.

  • vezető tervezők: Karácsony Építész Iroda
  • alkotók: Karácsony Tamás, Kern Orsolya , Boór András -
    építész munkatársak: Gerzsenyi Tibor (2014), Rózsás László (2005), Kemes-Hári Balázs (2009, 2014), Kund Iván Patrik (2014-15)
  • a tervezés/ építés éve: 2001-2014/2014-2016
  • fotó: Gerzsenyi Tibor, Kapolka Gábor, Karácsony Tamás, Klobusovszki Péter, Perényi László

2007-től 2010-ig folyamatos módosításokon ment át a terv a műszaki vizsgálatok szakvéleményeire alapozva, így új engedélyezési eljárás indult a módosításokra. 2010-ben az Önkormányzat újabb megbízással fordult az iroda felé, ami a Klímatörténeti Múzeum építészeti-belsőépítészeti kialakításának vázlattervi szintű megoldását célozta. 2012 januárjától a megbízó önkormányzat felkérte az irodát, hogy készítsen el egy teljes körű engedélyezési és kiviteli terv dokumentációt.

Az épületek egymáshoz való viszonyából, illetve a műemléképület kötött tereiből következik, hogy a látogatóbarát szolgáltatások és a kiszolgáló funkciók a bővítésben kaptak helyet. Az egykori postaépület az ideiglenes kiállításokat fogadja be.

Az anyagot gyűjtötte: Szilágyi Norbert

Publikációk

Adatok:

  • Megrendelő/ építető: Paks Város Önkormányzata
  • Alapterület: 1450 m2