A Bencés Főapátság új látogatóbejárata - Pannonhalma

A Pannonhalmi Bencés Főapátságot rengeteg turista keresi fel minden évben. A bencések számára azonban kezdett kellemetlenné válni a sok vendég, zavarták hétköznapi életüket, ezért hosszútávú terveik között szerepelt egy új bejárat létrehozása, mellyel a látogatókat más útvonalon vezeti körbe audio-guide rendszerrel. Így a vendégek idegenvezető nélkül fedezhetik fel az apátság számukra is megnyitott részét.

Az új bejárat a várköpeny délkeleti sarkán kapott helyet, ahonnan a Hóman-bástya előtti térre érkezünk. Az érkezés fő helyszíne továbbra is a Kosaras-dombi Fogadóépület (Skardelli György, 2003) ahonnan erdei ösvény vezet a várfal tövébe. Így az új turistaútvonal elkerüli a gimnáziumot, a kolostor déli részét és nem halad át a főkapun sem. Nyugodtabb, csendesebb megérkezést biztosít, ráhangol a megérkezésre és méltó előszobája a bazilikának.

Az új bejárat visszafogott, nem próbál vetélkedni a környező épületekkel, szolidan befeszül a két régi várfal közé. Az érkező oldalon az egyik árkádív alatt látszóbeton-fém ajtó jelenik meg, mely kellően visszafogott mégis egyértelműen kijelöli a bejáratot. A várfalba nyíló bejárat időtlenné teszi a látogatást, jól megformált terei pedig összeszedettségre és koncentráltságra késztetnek, végül felérve átforduló kockaként jelenik meg. Az épület minden mozdulatában az őszinte gesztusokat keresi, minden önmagáról szól. Ezt a célt szolgálja a beton gyalult deszka zsaluzata is, melyen jól megfigyelhetjük, hogy, hogyan készült, nem rejt el magából semmit. Az épület kiszolgálja a funkciót, helyet kapott egy lépcsőház és egy lift, mely áthidalja a 10,5 m-es szintkülönbséget. A látogatók megtekinthetik egy fénykúton keresztül a régi várfalat is, melyhez nem csatoltak leírás, így ösztönözve gondolkodásra, majd önmagunk megismerésére.

Az új látogató-bejárat tehát a megérkezés fontos részévé válik, nem takar el semmit magából, mégis felérve az üvegajtók mögötti csendes térre másodlagossá válik, hogy a bazilikára fókuszálhasson minden tekintet.

Összeállította: Tóth Annamária

Publikációk: internetes:

nyomtatott sajtó:

Adatok:

  • megbízó: Pannonhalmi Bencés Főapátság
  • alapterület: 175 m2 (nettó); 31 m2 (felszín feletti)