Ildikó téri református templom - Budapest

© Sámson Kinga

Az Ildikó téri templom a Kelenföldi pályaudvartól és az Etele tértől körülbelül 5 perc sétányira van. Az épület tömege váratlanul jelenik meg a lakótelepi házak között. Önálló telekre épült, melyet 3 oldalról utca vesz körül. A földből ferdén kiálló hatszög alapú hasáb a heterogén környezetben különleges elem, nem reagál a szomszéd épületekre, olyan hatást kelt, mintha odaejtették volna - tömege felfelé mutat, ez a gesztus a funkcióhoz köthető.

  • vezető tervező: Szabó István
  • a tervezés/építés éve: 1978-1980/1980-1981
  • fotó: © Kovács Dániel, © Sámson Kinga

A templom szerkezetét a tervező, Szabó István (1914-1988) korábbi munkái determinálják. Az épületnél használt térrács kiállítási pavilonoknál jelent meg. A szokatlan szerkezetet indokolja a telek környezete, és a református és a katolikus egyház liturgiája közötti különbség. A katolikusoknál a templom Isten háza, a reformátusoknál ezzel szemben a gyülekezeti téri funkció a fontosabb. Ezt a szerepet egy szabadon formálható, nagy tereket lefedő, jó fényviszonyokat biztosító szerkezet tudja betölteni.

Az épület szándékosan válik el anyagában is a környezetéből. Az ornamentikaként csillagszerűen egymáshoz kapcsolódó tartószerkezetet alumínium lemezek borítják. A belső tér kívülről lamellákkal árnyékolt felülvilágítón keresztül kap fényt.

A tér tiszta, berendezése egyszerű. Kiemelt helyet foglal el a szószék. A megérkezés ehhez képest oldalról történik. A tömegen belül egy külön bejárattal rendelkező lehatárolt rész is helyet kapott.

A tervező ipari jellegű struktúrát használ, szakrális funkciójú épülethez (ahogy a Táltos utcai templomnál is tette). Az épület újszerűsége és különlegessége a szerkezetválasztásban és a telepítés szabadságában rejlik.

Összeállította: Sámson Kinga

Publikációk:

internetes:

nyomtatott sajtó:

Adatok:

  • megbízó: Kelenföldi Református Egyházközség
  • alapterület: 250 m²
Cimkék: