Isteni Irgalmasság temploma - Győr-Kismegyer

Kismegyer, Győr elővárosa 2004-ben hirdetett meghívásos tervpályázatot, ezt Gunther Zsolt és Csillag Katalin pályaműve nyerte, azonban a nehézkes megvalósíthatóság miatt Bartók Ferenc atya javaslatára Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin terve épület meg (egyelőre nem teljesen).

Az elővárosi terület ipari jellegű atmoszférája átalakult, előtérbe került a szakralitás. A templom a kis dombon álló Szent Anna kápolna és a hozzá tartozó temetőkert területének utcai határára került. Az együttes a terv szerint egy közösségi- és rendházból, a templomból és egy föld alá süllyesztett urnatemetőből áll. A beépítés a családi házas környék ritmusát megszakítja, kis teresedést képez maga előtt.

Az épület déli tájolású főhomlokzata tárul először a látogató szeme elé. A bejárat előtti pillérsor az ókeresztény bazilikák narthexének vertikális átértelmezése, kortárs megvalósítása, a pillérek távolsága pedig olyan keretes kompozíció, mely a Fibonacci-sor első hat számát adja ki. Ehhez a légiességhez képest az oldalhomlokzatok jóval tömörebbek, zártabbak, ünnepélyes fehér vakolattal.

Kiegyensúlyozottság és egyben aszimetria kettőssége jellemzi az épületet. A monumentális hatású bejárati oszlopsor a vastagabb szélső pilonba rejti a harangtornyot, ennek a belső feléhez fut a karzatlépcső. A jobb oldali, igen keskeny "mellékhajó" fejénél helyezkedik el a keresztelőmedence.

A belső tér egyszerű, egy légterű, osztatlan, a házszerűség kihangsúlyozása itt érződik igazán. A belsőt a szentély mögötti fal sűrű függőleges tégla-bordázata, a látszó fa fedélszék sűrű gerendázata és az arra támaszkodó fektetett téglasorok  uralják. A precíz asztalosmunkát tükröző borovi fenyő bútorok és a nyerstégla fal meleg színt kölcsönöz a térnek - a bevilágítást a főhomlokzat osztása mögötti üvegfal és a játékosan elhelyezett kis ablakok biztosítják.

az anyagot gyűjtötte: Virág Anett, Nagy Norbert

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • megrendelő/építtető: Pannonhalmi Főapátság
  • alapterület: 608 m2