A tettyei Szathmáry Palotarom rekonstrukciója - Pécs

2010-ben többek között Pécs viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek részeként az egyik kiemelt projekt a közterek, és benne a Tettye Park megújításával foglalkozott. Ez a program lehetőséget adott arra, hogy új helyzetbe kerülhessen a rom, és a park egészében újradefiniált módon lehessen jelen.

  • vezető tervezők: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál - Marp Kft.
    építész munkatársak: Holicska Ádám, Loszmann Dávid
  • a tervezés/építés éve: 2008-2010 (tervpályázat 2007)/2009-2011
  • fotó: © Török Tamás

A Szathmáry Palotarom egyike Magyarország védett reneszánsz műemlékeinek, építtette Szathmáry György püspök (1457-1524) nyári rezidenciaként a XVI. század legelején. A villa kétszintes, kőből emelt – valószínűleg zárt alaprajzú, belső udvaros – épület lehetett, , ami aztán a későbbi évszázadokban sok átalakításon esett át. A török kiűzése után az épület magára maradt, állapota folyamatosan romlott. Az utóbbi években a fennmaradt részek nyári színház díszlethátteréül szolgáltak, de ezzel együtt a Szathmáry Palotarom a Tettye Park egészével együtt egyike volt Pécs leginkább magára hagyott részeinek.

A Szathmáry Palotarom először is – legfőképpen – egy épületmaradvány. Másrészről pedig az erősen lepusztult rom – utóbb a park elhanyagoltsága révén különösen – pittoreszk táji elemként jelent meg a Tettye völgyében. A palotarom egykoron zárt belső terei ma kontinuumként szövődnek egybe a Tettye Park közterületeivel, a rom köztéri minőségre is szert tett időközben. Érdekes módon a romba betelepült nyári színház szabad égbolt alatt megtartott előadásai is inkább ezt a köztéri jelleget erősítették. A beavatkozások megfogalmazásakor cél volt, hogy a rom komplexitását adó fenti minőségeket, szellemi rétegeket alapvetően ne írjuk felül.

A műemlékvédelmi hatósággal karöltve elkészült lokális térbeli rekonstrukció során a délkeleti oldalról hiányzó épületsarkot jelölő, L-alakú, acélszerkezetű épülettestet terveztünk, amely egy kilátót, és az ahhoz vezető lépcsőt rejt magában, továbbá a tér használatához szükséges technikai helyiséget is. Fontos, hogy az új építés nem formális rekonstrukció kívánt lenni (ez utóbbi nem is volt cél, és nem is állt rendelkezésre ehhez elég adat sem), ezért nem pontosan ismétli az egykori tömeget.

(a tervezők ismertetőjének rövidített változata - építészfórum)

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben Citrom-díjat adományozott egyebek mellett a Szathmáry Palota „romok nem kellőképp körültekintő megerősítéséért, a történeti városképben játszott kedvezőtlen megjelenéséért” – aminek ellentmondásosságára a tervezők az Építészfórum cikkében reagáltak.

Publikációk:

internetes:

Díjak:

Adatok: