Konyári Pincészet - Balatonlelle

„…Konyáriék az akkortájt itthon kifejezetten újdonságnak számító, kíméletes, gravitációs technológiával kívántak bort készíteni, és az épületük számára már ennek megfelelő helyszínt kerestek.

  • építész tervező: Kalmár László, Zsuffa Zsolt - Zsuffa és Kalmár Építész Műterem
    építész munkatárs: Váradi Péter, Nagy Gábor
  • tervezés/építés éve: 2001-2002/2002-2004
  • fotó: © Máté Gábor, © Zsuffa Zsolt

A gravitációs rendszerű szőlő és borfeldolgozási módszerhez remekül illettek az eredetileg lépcsős löszfal adottságai. A meredek partfalak megléte biztosította a technológia ésszerű telepítését és gazdaságos kivitelezését.

A lellei Kishegy épített környezetét apróbb házak jellemzik, tehát elkerülhetetlen volt a lépték kérdésének kezelése is. A borászati üzem épülettömegének tájba illesztését a támfalszerú ház koncepciójával igyekeztünk elérni. A borházépítés hagyományainak megfelelően épületünk a terep lejtésviszonyainak maximális figyelembevételével, földbesüllyesztett nagy terekkel, valamint a hegy anyagával harmonizáló építőanyagokkal épült.

Az anyaghasználat és egyes részletmegoldások a hazai mezőgazdasági épületek vonásait hordozzák. A támfalszerű alsó szint például dunántúli pincék hangulatát közvetíti, az erjesztőtér ablaksávja előtt elfutó téglarács kialakítása pedig a hagyományos pajták, magtárak szinte típusmegoldása volt korábban. A téglarács egyébként az erjesztő teret védi a túlzott felmelegedés ellen, tehát fontos árnyékoló funkciót tölt be, megvalósulása mégis csak annak volt köszönhető, hogy Konyáriék sem találtak olcsóbb megoldást…" (Zsuffa Zsolt DLA értekezéséből)

Az anyagot gyűjtötte: Eleőd Ákos

Publikációk:

internetes:

nyomtatott sajtó:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Konyári Dániel
  • Alapterület: 1000 m2