Az AB-Aegon Biztosító székháza - Szombathely

A biztosító székháza Nagy Tamás egyik első ismertebb középülete, eszköztárában már felmutatja a későbbi épületekről jól ismert jegyeket: a súlyos, nyílásokkal alig megbontott nyerstégla falazat, az erre támaszkodó, az épület egészét beborító könnyed faszerkezetű tető, a fallal egynemű cserépfedés. Az épület egyszerre mutat rokonságot a hazai organikus építészettel és a huszadik századi téglaépítészet elegáns, finoman szerkesztett modernizmusával.

A ház a zártsorú beépítésű városszövet és egy diffúzabb beépítésű közintézmény-terület határán áll, az egyemeletes épület a közvetlen szomszédainak építészeti világához való kapcsolódást választja: megtartja a jellemző párkánymagasságot és az itt jellemző kapualjas kialakítást viszi tovább. A lakóházak sorából székházzá, középületté a választott gesztusok nemessége, az érzékeny szerkesztés emeli, szerethetővé a részletgazdag kidolgozás és a természetes anyagok használata.

A téglafelület gazdag plasztikája Nagy Tamás későbbi épületeit előlegzi meg (Dunaújváros, Hungarocontrol…), a falazat földkapcsolatát az égetett tégla természetes, vastagságot, tömeget is mutató alkalmazása jeleníti meg, az ágasfák tartotta könnyed tető szinte égboltként borul a belső tér fölé. Izgalmas a homlokzaton a feszes, alapvetően szimmetrikus szerkesztés, és az ezt érzékenyen mégis megbontó, a használatra (kapualj) finoman reagáló aszimmetria.

Az épület tervezését és építését a folyamatban résztvevők közötti bizalom, a közös munkába és a minőségbe vetett hit kísérte végig.

Az anyagot gyűjtötte: Mühl Hajnalka, Mészáros Orsolya, Marosi Bálint

Publikációk:

Adatok:

  • megbízó: ÁB Aegon RT.