DC Offices - Budapest

Az építési helyszín a XIII. kerület kiemelt városközponti környezete, régi, alacsony lakóházak, régi ipari épületek, és az elmúlt években megtelepedett újabb ipari-kereskedelmi funkciójú épületek jellemzik. A Dunyov utca túloldalán az ipari műemlékként védett homlokzatú volt Felvonógyár található, hosszanti homlokzatával az irodaház felé fordulva.

  • felelős tervező: Vincze László, Parádi Nelli Vincze & László Építésziroda
    munkatársak: Parragi Tamás, Pintér Viola, Páczelt Péter
    belsőépítészet: Tardos Tibor
    látványtervek: Koncz Zoltán
  • tervezés/építés éve: 2008/2010
  • fotó: © Vincze László, © Pásztor Erika Katalina

A homlokzaton karakteresen, belső rejtett szerkezeti bordákkal megjelenített függönyfal függőleges-vízszintes, fehér színű előregyártott beton rizalit keretekbe kerül. A változó méretű keretek hol véletlenszerűen, hol a szomszédos párkányelemekhez igazítva formálódnak. A Váci út - Dunyov utcai sarok kvázi toronyként, az előbbi gesztusok felhasználásával ívesen forduló függönyfalat keretez, jelezve, kiemelve a sarokszituációt. Árnyékolás nincs, az üveg reflexiós tulajdonságának megválasztásával, optimalizálásával kezelték ezt a problémát. A hátsó homlokzat sokkal visszafogottabb, egyszerű síkokra osztott vakolt homlokzat.

A monolit vasbeton pillérvázra szerkesztett tektonikus rendszer síklemez födémeket hord. A 8 szinten 6800 m2 kiadható területtel bíró épület kifejezetten jól osztható, „A+” kategóriás irodaterületeket, és földszinti üzlethelyiségeket foglal magába. A parkolás az épület alatt található kétszintes mélygarázsban oldható meg. A bérlők kényelmét szolgálja még egy parkosított belső udvar és a legfelső szintentalálható irodákhoz csatlakozó nagyméretű tetőterasz is.

A környékbeli, hagyományos szögletes irodaépületek közül kiemelkedik sarkon beforduló hajlított üvegfelületével, valamint az ezt átszövő, kisebb-nagyobb keretekként viselkedő betonszalagok jelenlétével. Az összhatás modern, mégsem tolakodó a környezetében.

Az anyagot gyűjtötte: Rézmány Orsolya

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: