Bóbita Óvoda - Törökbálint

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata 2005-ben hirdetett országos, nyilvános és titkos építészeti tervezési versenypályázatot a községben lévő óvodai férőhelyek fejlesztésére. A 65 pályamű közül kiválasztott terv természetes anyaghasználatának, energiatakarékos megoldásainak köszönhetően nyerte el az elbíráló bizottság tetszését. A terv európai uniós támogatásból és a város Önkormányzatának hozzájárulásával valósult meg. A hat csoportszobával, hozzá tartozó teraszokkal és udvarral bővülő intézmény a Budapest körzetére jellemző óvodai túljelentkezésre válaszol.

  • felelős tervező: Balázs Mihály - Török és Balázs Építészeti Kft.
    munkatársak: Tatár Balázs, Török Dávid
  • tervezés/építés éve: 2005/2010
  • fotó: © Biczó Gabriella

A sajtóban öko- óvodaként emlegetett intézmény nagy hangsúlyt fektet a gyerekek környezettudatos oktatására. Az óvoda pedagógiai programja szerint a természet- és környezetbarát nevelést már kiskorban fontos elkezdeni. Ezzel egyetértésben a városi Önkormányzat a tervezés során kiemelt hangsúlyt fektetett a természetazonos anyagok használatára, a környezetbarát technológiák alkalmazására és a célszerű takarékosságra. Az egyszintes zöldtetős épület már megjelenésével is illeszkedik környezetébe, de gépészeti megoldásaival is próbálja a lehető legkisebb mértékben szennyezni azt. Napkollektorok segítik a használati melegvíz előállítását, hőszivattyúk a téli hőenergia pótlását. Az óvodát gyümölcsfák, konyhakertek szegélyezik, de a madáretetők, kerékpártárolók és szelektív hulladékgyűjtők is mind hozzájárulnak a környezetbarát összkép kialakításához.

A lineárisan felfűzött csoportszobák dél- keleti tájolásúak, és párosával alkotnak egy-egy kisebb egységet. Az így kialakuló egységek egy intim udvart szegélyeznek, melyek egy közös játszókerthez csatlakoznak. Az óvoda pedagógusai nagy hangsúlyt fektetnek a tevékenység- központú nevelésre, és elmondásuk szerint erre megfelelő tereket biztosít az új épület. A belső terek anyaghasználatában, hasonlóan a homlokzathoz a fa dominál.

Az épület a terepbe simulva illeszkedik a tájba. Tervezése során annak környezetére is odafigyeltek. Így a játszóteret is bővítették, melyet délelőtt az óvoda, délután pedig a városi gyerekek vehetik igénybe.

Az anyagot gyűjtötte: Biró Emese

Publikációk:

internetes:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Törökbálint Város Önkormányzata
  • Alapterület: 1820 m2