HungaroControl irodaház (ANS II) - Budapest

Az ANS II a magyarországi Légiforgalmi Irányító Központ, a Hungarocontrol Zrt. irodaháza, Nagy Tamás építész egyik legjelentősebb nem szakrális funkciójú épülete.

A ház egy meglévő, ’90-es évekbeli, építészeti minőség szempontjából jelentéktelen irodaház mellé épült. A környék Ferihegy: a repülőtér, illetve a családi házas övezet szintén jellegtelen karakterű. A 2006-ban átadott épület így egy önálló, zárt egységként jelenítheti meg mindazt, amit az építész az irodaházról gondol. Funkcionálisan tiszta rendszert követ: három tömegre tagolódik, melyek fésűs rendszerben udvarokat fognak közre, ide néznek az irodaegységek. Ezt a három tömeget köti össze egy közlekedő-kiszolgáló sáv. Ezenkívül az épület egy hídszertű nyaktaggal kapcsolódik a meglévő házhoz is.

A merev funkcionális rend és az udvarok tágassága adja az irodaház vázát. Erre a vázra mintegy plusz réteg kerültek a homlokzatburkolatok, árnyékoló rendszerek. A téglaburkolat puritán megformálása a tömegek feszességével együtt skandináv utóízt ad az épületnek. Ezen a layeren jelennek meg Nagy Tamás építészetére oly jellemző téglaépítészeti részletek, lizénák, sorolt résnyílások is. Az út felől a tömegek között az udvarok előtt szintmagas téglakerítés köti össze a felületeket.

Az épület legérdekesebb része a közlekedő folyosók, illetve a bejárati átriumszerű légtér függönyfalai elé helyezett, az építész által egyedileg tervezett üveg lamellás árnyékoló rendszer. A madártollak lenyomatainak különböző mértékben felnagyított, színes képével díszített lamellák rendszerei képzőművészeti alkotásként, de mégis funkcionálisan (árnyékolás) és szellemi síkon (repülés) is tapadnak az épületre, szervesen együtt élve annak szikár, fegyelmezett rendjével (az árnyékoló-rendszer részleteiről lásd Vukoszlávlyev Zorán cikkét).

A 2003-as átadás óta újra kinőtte házát a cég, így ANS III néven pályázatot írtak ki a szomszédos telken való bővítésre, ami a Zsuffa-Kalmár építészpáros tervei alapján épült meg 2012-ben.

az anyagot gyűjtötte: Krauth Veronika

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

adatok:

  • megbízó: Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgálat
  • alapterület: 12000 m2