Építész műteremház - Győr

A projekt a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként a „Felsőoktatási intézmények infrastrukturális feltételeinek javítása” című pályázatán a Győri Széchenyi István Egyetem 540 millió forint támogatást nyert, amihez az egyetem 60 millió forinttal járult hozzá saját forrásból. A 600 milliós beruházásból 340 millió forintot fordítottak a műteremház kialakítására.

A műteremházat az egyetem területének északi részén elhelyezkedő, már meglévő kompresszor-szivattyúház tömbjéből illetve annak bővítésével alakították ki. Az épület 1971 és 1975 között épült a Hofer Miklós professzor úr tervezte főiskola épületegyüttesének részeként. A műteremházat letisztult, minimalista formák jellemzik. Az átalakított kompresszor kubusához hasonlóan az új épületrészt is egyszerű formanyelvvel alkották. A régi és új rész kívül még elkülönülő tömbjei belül már teljes egységet alkotnak. A régi kompresszorház súlyos tömegét az új épületrész transzparens, könnyed homlokzata feloldja.

A kívülről teljesen zárt „fekete doboz” belül teljesen világos, az új üveghomlokzatnak, a szinte átlátszó összekötő nyaktagnak és a kiállítórészből nyíló kis terasznak köszönhetően. A faburkolatos teraszt magas falak veszik körül, így a belső kiállítótérhez kapcsolódó zárt világot teremt. A két tömböt összekötő folyosónak helyet adó nyaktag lamellás üvegburkolattal rendelkezik, a folyosótér jó átmenetet biztosít a két épületrész között. Az új épületrészben található a lépcsőház, a felvonó és a WC csoportok. A bővítés részeként értelmezhető a kerítéssel körülvett zárt udvar, ami az épület teljes hosszában a beépített területet 5,5 m-rel nyújtja meg.

A Műteremház teljes mértékben az építészoktatást szolgálja. Az I. emeleten találhatóak a tanári szobák és tervezést oktató tanszék, ahol a hallgatók tervinek egyéni vagy csoportos konzultációja lehetséges (egyszerre 29 fő tud helyet foglalni). A II. emelet tisztán rajztermi funkciójú, kiegészítve egy modellező műhellyel. Ezzel a szinttel biztosítják, hogy a hallgatók folyamatosan készíthessék terveiket, akár lyukasórákban is. Ez a zavartalan munkavégzést, a folyamatos konzultációt teszi lehetővé és biztosítja azt az előnyt is, hogy az alsóbb évfolyam hallgatói tanulhassanak a felsőbb évfolyamosoktól. A két terem 85 fő befogadására képes. A ház a diákok számára a nap 24 órájában a hét minden napján nyitva áll, így az alkotói folyamat időkorlátok nélkül folyhat „Szándékunk az volt az épület tervezésekor, hogy a hallgatókat szolgáló műhelyépület jöjjön létre tartós anyagokból, időt állóan, de nagyon puritán módon.„ (Bodrossy Attila)

Az anyagot gyűjtötte: Korek Mariann Ágnes

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Díj:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Széchenyi István Egyetem, Győr
  • Alapterület: 336,53 m2