Általános Iskola - Pellérd

Az épület Pellérd község központfejlesztési projektjének részeként jött létre. Az általános iskola megépülése előtt elkészült az új központban egy bankfiók, a községháza és azóta, 2013-ban egy óvoda is. Az épületek anyaghasználatban és formálásban is eltérőek, de építészeti minőségük egységessége jól érzékelhető, mely annak is köszönhető, hogy mind a négy épületet Getto Tamás, Ybl díjas építész tervezte.

Az iskola épülete ezek közül a legnagyobb: 8 tanterem, 4 szakterem, saját konyha és könyvtár, valamint egy 16x30 méteres tornacsarnokot foglal magába. Az alapvetően L alakú épület 2 részre tagolódik, a tornacsarnokra és az elnyújtott iskola-szárnyra. A kettőt köti össze az előcsarnok, melyet egy szimbolikus kapumotívumú bejárat nyit a főtér felé. Az előcsarnokhoz eltolható ajtókkal kapcsolódik a tornaterem.

A tornaterem az egész község legnagyobb zárt tere, így az nem csak sportolásra, hanem a község számára egy multifunkciós rendezvényteremként is szolgál. Azért, hogy ennek a funkciójának is megfeleljen, egy kigördíthető védőpadlót is beépítettek. A mellékhelyiségek számát is növelték és egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott mellékhelyiséggel bővítették azt. Az öltözőket tiszta folyosós rendszerben alakították ki, és a rendezvények idején a csarnok külön is megközelíthető az öltözőkön való áthaladás nélkül. További közösségi funkció, hogy az iskola hosszanti szárnyában elhelyezett könyvtár szintén megközelíthető kívülről is, így a falu lakosai is használhatják.

A tantermeket a déli oldalon helyezték el, egy hosszú folyosóra fűzve. Fontos volt, hogy a termek közelében kialakuljanak kisebb zugok, elvonulásra alkalmas terek, így a tantermeket fűrészfogas rendszerbe alakították ki. Ez az elrendezés elősegíti a különböző korcsoportok térbeli elválasztását is. Majdnem minden tanteremhez tartozik egy szertár, ami egyben munkaszoba is, ahol a tanárok tartózkodhatnak és nyugodtabb körülmények között dolgozhatnak.

Az anyagok megválasztásánál fontos volt, hogy azok tartósak és megfizethetőek legyenek. Kívül kézzel készült tégla és ezzel harmonizáló eternit lapok burkolják az épületet. A tetőre alumínium burkolat került. A folyosókon a falat terracotta burkolat, a padlót pedig tartós valódi kő burkolja.

az anyagot gyűjtötte: Klujber Bence

Publikációk:

Internetes:

Adatok: