ALDI, Újbuda - Budapest

A jelenkor Budapestjének, illetve a Budapesthez hasonló hajdani iparvárosoknak megkerülhetetlen kérdése a kiüresedett rozsdaterületek, elhagyott ipari- és gyárépületek felhasználhatósága. Ilyen kérdéses területnek minősült a 11. kerületben a Sopron út és a Hengermalom utca határán álló egykori hajtómű- és festőberendezés-gyár (HAFE) épületegyüttese, melynek az 1920 és 1950 között épült főépületét Kendik Géza tervei alapján újították fel az Aldi áruházlánc megbízásából, mint a 88. magyarországi üzlet.

A helyiek legnagyobb meglepetésére a látványos és meghatározó kerítés elbontását követően az áruház megújítása kiválóan tudta kezelni a régi és az új együttélésének kérdését. Az eredeti épület sallangoktól való letisztítását követően, valamint a cserére szoruló klinker téglák problémáját megoldva új lábazat készült és a jellegzetes lamellás üvegszerkezet is megújult. A helyszíni zöldfelületek aránya 25%-kal nőtt a korábbiakhoz képest és a helyi 20 éves faállomány is megmaradhatott. A beruházást illetően Kendik a „fenntarthatóság helyett megtarthatóság” jegyében járt el, ahogy korábban tette a Tűzoltó utcai Aldinál vagy a Kossuth mozinál, a meglevő épület, mint egy burok foglalja magába az Aldi „kapszulát”, ami mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja, rendkívül rugalmas konstrukcióval rendelkezik.

Az egyetlen még megmutatásra éhező pontja a háznak a jelenleg elfedett impozáns vasbeton szerkezete, ami a „kapszula” behelyezésével nem tudott eléggé érvényesülni, így a kérdés még lezáratlan jelenleg. A beruházó tervei között szerepel egy köztes födém behúzása úgy, hogy az emeleti szinten előtérbe helyeződhetne a szerkezet és kiállításra kerülhetne a helyszíni ásatások során talált hatezer éves sírhely csontvázzal, csónak alakú cölöpvázas ház maradványi és a korai harangedény-kultúrai emlékei is.

Bízzunk benne, hogy szép tervek egyszer csak valósággá válnak! És még inkább reménykedjünk abban, hogy a többi áruházlánc az Aldi példáját követve ugyancsak elkezd az újrahasznosításban és a régi korok értékeiben gondolkodni, a manapság divattá vált pár évig álló áruház dobozok lehelyezésével szemben!

Az anyagot gyűjtötte: Kun Zsófia

Publikációk: Internetes felületen:

Adatok: